Žene poludjele za ovim: Da li je došao kraj higijenskim ulošcima?

Radiosarajevo.ba
Žene poludjele za ovim: Da li je došao kraj higijenskim ulošcima?
Foto: Pixabay / Menstrualna čašica

Higijenski ulošci, sa ovim ili onim punjenjem, tamponi sa zakrivljenom površinom za ovakve ili onakve dane… Police su prepune, a na nama je “samo” da biramo. Kao da sve to nije dovoljno, pojavilo se još nešto – menstrualne čašice.

Infografika: Sve što treba znati o menstruaciji

Znate li o čemu je riječ? 

Iako su menstrualne čašice postale popularne u posljednjih nekoliko godina, zapravo, one postoje jako dugo. Prvi prototip ovog proizvoda pojavljuje se još 1860. godine, ali isti nije doživio popularnost zbog nezainteresovanosti tržišta. Tadašnja menstrualna čašica umetala se u vaginu i imala je dodatni sigurnosni pojas oko struka. Samo nam je pojas još falio, prenosi Lolamagazin.

Menstrualna čašica kroz historiju - undefined

Menstrualna čašica kroz historiju

Kako su žene proživljavale 'one dane' kroz historiju?

Prva “moderna” verzija čašice, slična onoj koju poznajemo danas, pojavila se 1937. godine. Glumica Liona Čalmers patentirala je proizvod od lateks gume koji se umetao u vaginu i nije imao nikakve dodatke, a sama Liona je govorila da su žene napokon dobile proizvod sa kojim mogu da se osjećaju “ugodno, udobno i slobodno” za vrijeme menstruacije. Nakon drugog svjetskog rata, menstrualna čašica doživjela je svoj redizajn, ali dobila i novo ime – postala je Tasette. Početkom pedesetih godina kompanija je odlučila da investira novac u poboljšanje proizvoda i marketinšku kampanju, ali žene i dalje nisu bile zainteresovane za korištenje menstrualne čašice zbog njene mogućnosti za višekratnu upotrebu. Kompanija je prestala s radom krajem šezdesetih. Tokom godina, menstrualne čašice su se pojavljivale, ali interesovanje za njih nije raslo sve do početka 21. vijeka kada je u proizvodnju uveden novi materijal – medicinski silikon! Čašica je postala dostupna i ženama koje su bile alergične na lateks.

Najveći tržišni “bum” ovog proizvoda desio se 2005. godine sa kompanijom Lunette kada je predstavljena redizajnirana čašica koja obećava lakše umetanje i vađenje. Od tada, žene širom svijeta su poludjele za proizvodom koji ima mogućnost višekratne upotrebe, a menstrualna čašica je proglašena i ekoproizvodom za 2011. godinu.

SADA KADA ZNAMO ISTORIJU, DA VIDIMO I ŠTA JE TO MENSTRUALNA ČAŠICA?

Menstrualna čašica je higijenski proizvod za višekratnu upotrebu, izrađen od hipoalergenog, medicinskog slikona. Uz pravilno održavanje može da potraje i do pet godina. Osnovna razlika između higijenskih uložaka, tampona i menstrualne čašice je što čašica ne upija već skuplja menstrualnu krv. Sigurna je za korištenje svakog dana menstruacije i ne nadražuje vaginalnu sluznicu. Prema riječima korisnica, umetanje na samom početku može biti komplikovano i trajati malo duže, ali nakon nekoliko puta postaje jednostavnije od tampona. Menstrualna čašica se presavije na pola i umetne u vaginu gdje ostaje na mjestu zahvaljujući vakumu i vaginalnim mišićima. Kod vađenja čašice potrebno je stiskanje trbušnih mišića, a nakon što se rukom dohvati dno čašice, istu je potrebno stisnuti da vakum popusti i vađenje ide bez ikakvih problema. Za razliku od tampona, pozicionirana je bliže ušću vagine i ne stvara neugodan osjećaj ili bol.

U prosjeku se prazni dva do tri puta na dan, u zavisnosti od obilnosti menstrualnog krvarenja. Pere se običnom vodom i blagim sredstvom za intimnu higijenu koje ne sadrži dodatne mirise, a može i da se obriše dezinfikacionim maramicama. Menstrualne čašice najčešće dolaze u dvije veličine – veličina A i B, odnosno A za žene koje imaju više od trideset godina, bez obzira na iskustvo vaginalnog poroda te veličina B koja je namijenjena ženama do trideset godina i koje nisu imale vaginalni porod.

Kao prednost menstrualnih čašica, žene najčešće navode da su iritacije, razvoj gljivica i bakterija svedeni na minimum. Čašica je sigurna i bez nus-pojava, a dodatna prednost je što ne isušuje rodnicu, kao što to može biti slučaj sa tamponima. Takođe, budući na rok trajanja od minimalno pet godina uz pravilno održavanje, znatna je ušteda, jer ne morate kupovati higijenske potrepštine. Procjenjuje se da, u prosjeku, svaka žena potroši između dvadeset i dva i dvadeset i pet tampona ili higijenskih uložaka tokom trajanja menstruacije, a uz srednje jako krvarenje. Međutim, kao i svaki proizvod i ovaj ima svoje nedostatke. Korisnice najčešće navode nepraktičnost prilikom pražnjenja i ponovnog umetanja u javnim toaletima ili na poslu. O nepraktičnosti uložaka nećemo ni pričati.

Važno je spomenuti da ovaj proizvod ne štiti od trudnoće i spolno prenosivih bolesti te ne može da se koristi kao kontracepcijsko sredstvo, služi isključivo za skupljanje menstrualne krvi.

Menstrual cupIako postoji već stoljećima, menstrualna čašica je tek unazad nekoliko godina doživjela svoju ekspanziju i prihvatanje ženske populacije. Nije najpopularniji proizvod, većina žena se još uvijek češće odluči za korištenje tampona, ali menstrualna čašica je svakako ušla na velika vrata kada je u pitanju održavanje ženske intimne higijene – ko zna, možda za nekoliko godina u potpunosti odbacite korištenje higijenskih uložaka i tampona, a možda sve zajedno budemo iznenađene nekim novim proizvodom, “naprednijim” i od menstrualne čašice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije