Žena koja je obišla svijet na biciklu

Radiosarajevo.ba
Žena koja je obišla svijet na biciklu


Annie Cohen Kopchovsky, poznatija kao Annie Londonderry, bila je prva žena koja je obišla svijet na biciklu. Rođena 1870, Annie je bila slobodnog duha i ispred svog vremena u kojem je bilo nezamislivo da se jedna žena odvaži na ovakvu avanturu, a samu sebe je zvala „Annie koja se usuđuje“.

Bicikl kao sredstvo emancipacije žena

Rođena je u jevrejskoj porodici u Rigi, u današnjoj Latviji, ali je već kao dijete s roditeljima emigrirala u Sjedinjene Države. Udala se za Maxa Kopchovskog 1888. i par je u narednih nekoliko godina dobio troje djece.


Annie Londonderry

Ova naizgled obična priča o ženi s kraja 19. vijeka preokrenula se naglavačke 25. juna 1894 godine kada je dvadesettrogodišnja Annie obznanila porodici, prijateljima i sufražetkinjama da se ide provozati po svijetu na dva točka. Petnaest mjeseci kasnije, njujorške novine New York World nazvale su njen poduhvat „najznačajnijim putovanjem koje je ikad napravila jedna žena“.

Priča kaže da je Annie krenula na put zbog jedne oklade koja je nalagala da ova mlada žena proputuje svijet na biciklu i tako zaradi 5000 dolara. Uz to joj je kompanija Londonderry Lithia Spring Water platila 100 dolara kako bi za vrijeme svog puta nosila njihovu reklamu na svom biciklu, te je Annie tako 'zaradila' i nadimak Londonderry.

Na svom biciklu marke Columbia, teškom 20 kilograma, Annie je na put krenula iz New Yorka, zaputivši se prema Chicagu. U francuski grad Le Havre stigla je 3. decembra 1894, a potom je nastavila prema Parizu, Marseillesu, prešla cijeli Mediteran, a zatim nastavila biciklirati kroz Egipat, Jeruzalem i današnji Jemen, prije nego što je uhvatila brod za Singapur. Na tlo Sjedinjenih Država, u San Franciscu, vratila se 23. marta 1895, a potom je biciklom nastavila put kroz Los Angeles, El Paso i Denver. U Boston je stigla 24. septembra, 15 mjeseci nakon što je krenula na put.

Annie Londonderry putovala je svijetom samo s nekoliko komada dodatne odjeće i naoružana revolverom s bisernom ručkom, a putovanje svijetom na dva točka bilo je test izdržljivosti, ustrajnosti i prilika da pokaže kako se jedna žena može brinuti sama za sebe u bijelom svijetu. Svojim putovanjem, Annie je dekonstruisala viktorijanski stereotip: ne samo da je na više od godinu dana napustila svoju ulogu supruge i majke, već je veći dio puta bicikl vozila u muškoj odjeći, što je tada bio svojevrstan skandal. Zasluženo, Annie je zahvaljujući svojoj hrabrosti i ustrajnosti dobila i titulu „nove žene“, koja je inspirisala generacije djevojaka koje su željele izaći iz okvira svoje tradicionalne uloge.

„Ja sam nova žena ako to znači kako vjerujem da mogu uraditi sve što bilo koji muškarac može“, rekla je Annie tom prilikom.

Nakon što se vratila s putovanja, Annie se sa suprugom i djecom preselila u New York, gdje je pisala članke za New York World, a prva njena priča bila je upravo reportaža o bicikliranju svijetom.

Nažalost, njena slava nije bila dugog vijeka i većina sjećanja na Annie nestala su nakon njene smrti 1947. godine. Ipak, zahvaljujući naporima njenog nećaka Petera Zheutlina, 2007. godine se u knjižarama našla knjiga Around the World on Two Wheels: Annie Londonderry Extraordinary Ride, a potom je snimljen i dokumentarni film The New Woman: Annie Londonderry Kopchovsky, rediteljke Gillian Klempner Wilman, koji je premijeru imao u aprilu ove godine.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije