Zdravstveni problemi koje spavanje može da poboljša

Radiosarajevo.ba
Zdravstveni problemi koje spavanje može da poboljša
Pixabay / Ilustracija
Kad se ne naspavamo, nervozni smo, razdražljivi, žudimo za prekomjernim unosom hrane, a koža nam postaje siva i beživotna.

To su reakcije koje vidimo izvana, no ono što se dešava u organizmu povećava rizik od mnoštva bolesti povezanih sa stresom, različitim upalnim procesima u organizmu i oslabljenim imunitetom.

Dobar san dobar je koliko za vaš izgled toliko i za vaše zdravlje jer služi i kao jedan oblik prevencije od niza zdravstvenih problema.

Jedan od prvih problema je problem sa viškom kilograma. Brojne studije su pokazale da su oni ljudi koji su imali dovoljno sna konzumirali manje porcije hrane i uz to nisu imali veliku želju za konzumacijom slatkiša i gaziranih pića.

Rizik od dijabetesa

S hroničnom neispavanošću povećava se i rizik od dijabetesa tipa 2.

Smanjeni libido

I muškarci i žene manje su zainteresovani za seks kada su neispavani. I to ne samo zbog toga što su umorni već je to povezano sa hormonima. Studije su pokazale kako su muškarci koji su bili neispavani imali manji nivo testosterona.

Loše pamćenje, česte prehlade, ali i povećan rizik od moždanog udara javljaju se upravo sa neispavanošću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije