Zdravstveni problemi: Bolesti koje s godinama postaju opasnije

Radiosarajevo.ba
Zdravstveni problemi: Bolesti koje s godinama postaju opasnije
Arhiv / Ilustracija
S mnogo se zdravstvenih problema lako nositi kada se nalazimo u tinejdžerskim ili ranim odraslim godinama. No, kako starimo, sitni problemi postaju sve veći, a čine se gorim nego ikada. Nekada ste ih ignorirali, no vrijeme da na njih obratite pažnju.

1. Gripa 

Imunološki sistem s godinama slabi, zbog čega se osobe starije od 65 godina teško liječe od "obične" gripe koje bi se nekada u hodu riješili. Gripa može vrlo brzo dovesti do upale pluća koja se od 70 do 90 posto manifestira kod osoba između 50 i 70 godina, a često rezučtirai smrću.

2. Žgaravica

Učestale žgaravice mogu s godinama uzrokovati stanjivanje tkiva jednjaka koji je povezan s grlom. S vremenom može doći do bakterijskih infekcija, stoga zdravija prehrana, ne konzumiranje hrane kasno uveče i vježba mogu smanjiti probleme žgaravice.

3. Promjene raspoloženja 

Životne promjene, česta upotreba lijekova i smanjena tjelesna aktivnost mogu utjecati na redovite promjene raspoloženja. Naizgled nepovezane bolesti, kao nedostatak vitamina ili hipotireoza, mogu također biti neki od uzročnika. 

4. Bolesti kostiju 

Prirodan proces starenja uključuje i starenje kostiju. Gube minerale te postaju krhkije i tanje. Čak 10 posto Amerikanaca starijih od 50 godina pati od osteoporoze, što uzrokuje lakše pucanje kostiju pri padu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije