Zdravi minerali postaju štetni ako dvaput prokuhate istu vodu

Radiosarajevo.ba
Zdravi minerali postaju štetni ako dvaput prokuhate istu vodu
Foto:Pixabay / Ilustacija
Kuhalo za vodu je posljednih godina sastavni dio većine domaćinstava. Mnogo puta se desi da prokuhate vodu, pa zaboravite da li ste to uradili, pa ponovo uključite kuhalo... Da li ste ikada razmišljali da li je to štetno?

Nažalost, jeste, piše Healthyfoodteam. Kada je voda ostavljena da predugo vri ili je ponovo prokuhana, njene hemijske supstance se mijenjaju. Zdravi minerali postaju štetni, poput kalcija koji onda dovodi do kamenaca, kada se takva voda konzumira u većim količinama.

Arsen

World Health Organization (WHO) tvrdi da je najveća opasnost vodi za piće upravo arsen, koji dovodi do trovanja, problema sa probavnim organima, dijabetesom, neuropatijom, kardiovaskularnim bolestima, disfunkcijama, lezijama kože, pa čak i raka.

Nitrat

Visoka temperatura ih pretvara u nitrosamine, koji su karcinogeni - pogubni za jajnike, crijeva, mjehur, pankreas, stomak, izaziva leukemiju...

Fluorid

Utječe na neurološke i kognitivne funkcije, razvoj kod djece, pa čak i smanjenje broja spermija...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije