Zdrave navike za koje se ne bi reklo da su opasne

Radiosarajevo.ba
Zdrave navike za koje se ne bi reklo da su opasne
Pixabay / Kurkuma
Nisu sve zdrave navike bezopasne, kažu stručnjaci.

Nakon što je prošle sedmice dvadesetpetogodišnja bodybilderka iz Australije preminula usljed prevelike doze proteina, stručnjaci su objavili koje još navike za koje mislimo da su zdrave mogu da nas ubiju, prenosi Fox News.

"Za većinu ljudi, protein kao dodatak ishrani nije opasan, a predoziranje njim skoro da je nemoguće“, rekao je doktor Mehmet Oz dodavši da je preminula imala problem sa ureom za koji nije znala, te zbog toga organizam nije mogao da razgradi protein.

Doktor je rekao i da su rizična grupa ljudi koji imaju problema sa bubrezima, kao i pojedinci koji naglo povećaju unos proteina.

Ovo su još neke "zdrave" navike za koje se ne bi reklo da su opasne:

Prije deset godina, dvadesetosmogodišnja djevojka preminula je od trovanja vodom nakon što je učestvovala u nagradnoj igri koju je organizirala jedna radiostanica. Cilj je bio da takmičar koji popije najveću količinu vode dobije konzolu za igrice.

"Tijelo je u mogućnosti da izbaci vodu koju popijemo, ali i tu postoje granice“, kaže doktor Stenli Goldfarb, profesor medicine Univerziteta u Pensilvaniji.

Goldfarb upozorava da su maratonci, koji tokom trke gube elektrolite i natrijum, posebno ugroženi ako se pretjerano hidriraju nakon trke.

Doktor David Groner kaže da je bio svjedok povećanog broja pacijenata koji se liječe od rabdomiolize, koja uzrokuje slom skeletnih mišića, a sve to usljed pretjeranog vježbanja.

Ljudi koji nisu u formi i profesionalci koji sebe tjeraju izvan granica mogućnosti su rizična grupa za ovu bolest, koja u ekstremnim slučajevima može rezultirati otkazivanjem srca i bubrega, usljed oslobađanja kalijuma u krv.

Groner savjetuje da se intenzitet treninga lagano uvećava i da se unosi dovoljno kalorija prije vježbanja.

Iako postoje podaci koji idu u prilog teraputskom svojstvu kurkume, koja je jedan od glavnh hemijskih sastojaka indijskog šafrana, postoje i opasnosti, kaže doktorica Tanja Dempsey.

"Za pojedince, kurkuma se u organizmu registruje kao strano tijelo, a pokušaji odbrane mogu dovesti do opasnih reakcija u tijelu, pa i do anafilaksije", dodaje doktorica, koja kaže da do ove reakcije može doći poslije unošenja bilo kog lijeka, začina ili dodatka ishrani.

Lan je poznat po svojim ljekovitim svojstvima i dobrim osobinama, ali "unošenje prevelike količine lana ili nedovoljno svareno sjeme lana može biti vrlo opasno", dodaje doktorica Dempsey.

"Postoji jedinjenje pronađeno u samljevenom lanenom semenu koje se u tijelu pretvara u derivat cijanida. Moguće loše strane konzumiranja cijanida su neuropatija i zastoj u razvoju kod djece, a trovanje cijanidom može, u ozbiljnijim slučajevima, dovesti do smrti", objašnjava ona.

Ovo, ipak, ne znači da ne smijete konzumirati laneno sjeme, samo treba obratiti pažnju, dodala je doktorica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije