Zbog ovoga više nikad nećete bacati košpice iz lubenice

Radiosarajevo.ba
Zbog ovoga više nikad nećete bacati košpice iz lubenice

Lubenica uz vodu i šećer sadrži vitamin A, vitamine B1 i B2, vitamin C, kalcij, kalij, magnezij, fosfor, željezo te cink. Ovo ukusno voće je idealno za čišćenje organizma pa ne čudi da je dopušteno i u mnogim dijetama.

A ako ste i vi među onima koji prije nego krenu jesti, lubenicu pedantno očiste od koštica, možda ćete dobro razmisliti o promjeni te navike jer su neka istraživanja pokazala kako su košpice lubenice jako dobre za zdravlje, piše T-portal.

Ipak, ovdje treba naglasiti kako je bitno da se koštice jedu same za sebe, kako biste dobili najbolje sastojke: proteine vitamin B, magnezij i zdrave masne kiseline. U nešto više od 20 grama košpica ima čak 10 grama proteina, a ovi su sastojci bitni za zdravu razinu kolesterola, djeluju protuupalno i općenito čuvaju zdravlje srca.

Bitno je odabrati košpice koje nisu proklijale jer čim košpice počnu klijati, nestaju spojevi koji otežavaju apsorpciju hranjivih tvari u organizmu.

Koštice su bogate i magnezijem: esencijalnim mineralom koji je bitan za pravilan rad metabolizma.

Košpice lubenice svidjet će se svima onima koji vole grickati npr. sjemenke suncokreta kojima su i okusom vrlo slične, a možete ih čak i ispržiti na 15-ak minuta na papiru za pečenje u pećnici kako bi bile ukusno hrskave.

I dobili ste zdravu grickalicu savršenu i za one koje vode računa o dnevnom unosu kalorija jer u oko 25 g koštica nalazi se oko 155 kalorija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije