Zašto vam se tijelo trza kada tek počnete da tonete u san

Radiosarajevo.ba
Zašto vam se tijelo trza kada tek počnete da tonete u san
Arhiv / Ilustracija
Vjerovatno vam se više puta dogodilo da prije samog uranjanja u san doživite nagli trzaj tijela, praćen osjećajem padanja.

U tom trenutku se naglo budite i vjerovatno se pitate zbog čega se to i događa, a evo i razloga.

Legli ste u krevet, lagano tonete u san nakon dugog i napornog dana, ali odjednom vam se tijelo naglo trza i imate osjećaj kao da propadate.

"Vjerovali ili ne, ovaj fenomen ima i svoje ime: zove se 'hipnagogičko trzanje' ili 'sleep starts'. To je nenamjeran ili nesvjestan mišićni trzaj koji se događa kada osoba tone u san. Fenomen je povezan sa hipnagogičkim stanjem i karakteriše se kao - tranzicijski period između budnosti i spavanja", rekao je Karl Bazil, direktor Centra za poremećaj spavanja u Njujorku.

Neke osobe taj trzaj i ne probudi, već im sutradan partner prepričava, dok neki znaju i da plaču, vrište od straha...

Stručnjaci vjeruju da u tom trenutku dolazi do neurološkog "hrvanja" između moždanog sistema koji želi da nas drži budnim i onog koji nas ohrabruje da zaspimo.

Tokom ovog prelaznog stanja, mehanizam za spavanje obično pobijedi, ali onaj koji želi da budemo budni nastavlja da se bori.

"Kada se uspavate mišići se opuste, ali onaj dio koji želi da budete budni povremeno pretjera sa svojom željom i onda dolazi do trzanja mišića", istakao je Karl.

Ti trzaji nisu strašni, ne posmatraju se kao medicinski problem, pa se zato i ne istražuje toliko.

"To trzanje obično ništa ne znači, zato mu se ne pridaje toliko na značaju", ističe Karl Bazil.

Ljekari kažu i da neke sitnice mogu da pogoršaju san, na primer previše kofeina ili duhana, stimulativni lijekovi ili lijekovi koji imaju stimulativne kvalitete. "Najčešći krivac bi bio kofein. Ako ljudima smeta to trzanje, kažem im da smanje unos kofeina, naročito u kasnim večernjim satima", dodao je doktor Karl.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije