Savjet ljekara: Tablete uvijek pijte s vodom

Radiosarajevo.ba
Savjet ljekara: Tablete uvijek pijte s vodom
Arhiv / Ilustracija

Gutanje tableta lakše je uz čašu vode, ali takva konzumacija je i mnogo bezbjednija. Naime, ukoliko se uzima bez vode, moguće je da će tableta zapeti u jednjaku, a to onda može da izazove ozbiljne komplikacije. 

"Lijekovi koji zapnu u jednjaku izazvaće upale i iritacije i mogu da rezultiraju simptomima poput žgaravice, bolova u grudimna i krvarenja", otkriva doktorica Jennifer Caudle.

Ali, budući da jednjak nema nerve koji upozoravaju na bol i zbog toga što se simptomi ne moraju pojaviti odmah, teško ćete uočiti da li je tableta zapela ili nije.

S vremenom, tableta se može razgraditi i nagrizati osjetljivo tkivo jednjaka zbog čega se može javiti i dehidracija.

Kako biste izbjegli opasne komplikacije prilikom gutanja tablete, najbolje je lijekove popiti s 200 ml vode, a dr Caudle navodi kako je tablete bolje uzimati u sjedećem ili stojećem položaju, nego u ležećem.

Tablete je pametno uzeti najkasnije 15 minuta prije odlaska u krevet, kako bi bilo dovoljno vremena da se pilula spusti kroz jednjak, rekla je doktorica, prenosi Kurir.rs

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije