Zašto su jaja tako važna za naš organizam: Šta ukoliko ih jedemo svaki dan?

Radiosarajevo.ba
Zašto su jaja tako važna za naš organizam: Šta ukoliko ih jedemo svaki dan?

Posljednjih godina slušali smo da jaja nisu zdrava i da našem organizmu čine više štete nego koristi. Kritike su najčešće upućivane zbog holesterola, no posljednja istraživanja pokazuju da smo bili u zabludi i da su jaja itekako zdrava i važna za naš organizam.

Jaja su odličan izvor aminokiselina, željeza i antioksidanata, a mogu se pripremati na različite načine.

Tijelo samostalno proizvodi 11 esencijalnih masnih kiselina, neophodnih za pravilno funkcionisanje organizma. Međutim, tijlu je potrebno još 9 esencijalnih masnih kiselina, a njih možemo pronaći u jajima. Manjak tih 9 esencijalnih masnih kiselina može uzrokovati gubitak mišićne mase, oslabljen imuni sistem, hronični umor i loš izgled kože i kose.

Jeste li znali da jaja regulišu holesterol

Iako jedno jaje sadrži oko 200 miligrama holesterola, to ne znači da su jaja loša za vašu krvnu sliku. Naime, istraživanja su pokazala da jaja mogu smanjiti nivo lošeg (LDL) holesterola i povećati nivo dobrog (HDL) holesterola.

Jaja jačaju imunitet

Jedno do dva jaja dnevno mogu pomoći u borbi protiv infekcija. Jaja su jako dobar izvor selena, minerala koji je neophodan za pravilno funkcionisanje imunog sistema i regulaciju nivoa hormona štitne žlijezde.

Za ljepšu i zdraviju kožu

Vitamini B kompleksa su neophodni za zdravlje i ljepotu kože i kose. Takođe poboljšavaju zdravlje jetre i očiju. Jaja su odličan izvor vitamina B kompleksa, naročito vitamina B2 i B12. Istraživanja su pokazala da su vitamini B kompleksa važni za pravilno funkcionisanje nervnog sistema i poboljšavaju kognitivne funkcije.

Mršavljenje uz pomoć jaja

Istraživanja su pokazala da osobe koje doručkuju jaja unose manji broj kalorija tokom dana.

Ublažavaju anksioznost

Esencijalne aminokiseline koje pronalazimo u sastavu jaja direktno utiču na mentalno zdravlje. One regulišu proizvodnju i oslobađanje serotonina, neurotransmitera zaslužnog za dobro raspoloženje, smirenost i opuštenost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije