Zašto nije dobro piti vodu koja je preko noći odstajala u čaši

Radiosarajevo.ba
Zašto nije dobro piti vodu koja je preko noći odstajala u čaši
Pixabay / Ilustracija
Jeste li primijetili da voda koja je preko noći odstajala u čaši ima čudan okus? Znači li to da se voda možda pokvarila ili je u pitanju nešto drugo?

Obična voda, za razliku od hrane, ne sadrži šećere ni bjelančevine zbog čega je mikrobima lakše zagaditi je. Za čudan okus vode koja je odstajala u čaši preko noći postoji objašnjenje.

Naime, kako je voda bila izložena zraku upila je nešto ugljičnog dioksida i djelić tog CO2 pretvorio se u karbonsku kiselinu, što znači da voda na zraku mijenja svoj kemijski sastav, donosi Discovey News.

Kad karbonska kiselina otpusti jedan ili dva protona te se pretvori u bikarbonat ili karbonat, to snižava pH vode zbog čega ona mijenja okus.

Treba se sjetiti i da je voda bila izložena bakterijama te da je u njoj završila i nezanemariva količina prašine. To ne znači da se voda pokvarila, ali zbog svega onoga što se tokom noći nakupilo u njoj razmislit ćemo dvaput hoćemo li je popiti, piše Zadovoljna.hr

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije