Zašto nije dobro jesti kasno navečer

Radiosarajevo.ba
Zašto nije dobro jesti kasno navečer
Pixabay / Ilustracija
Nije nikakva tajna da jedenje kasno navečer vodi prema višku kilograma. No, to nije jedini problem - ova navika itekako ima utjecaja na naše zdravlje.

Novo istraživanje sveučilišta u Pennsylvaniji pokazalo je da kasnovečernje jedenje povećava razinu glukoze i inzulina, što dovodi do dijabetesa tipa 2. Također, loše odabrano vrijeme večere povećava kolesterol te dovodi do povećanja rizika obolijevanja od srčanih bolesti.

U istraživanju je sudjelovalo devet odraslih osoba koje su osam sedmica morale na dan između osam ujutro i 19 sati navečer jesti tri obroka i dva međuobroka i ići leći u 23 sata. Zatim je od istih ljudi zatraženo da promijene navike - morali su jesti isti broj obroka, ali između podne i 23 navečer.

Ne samo da se tokom posljednjih osam sedmica grupa udebljala, već su im pretrage pokazali veći nivo inzulina, glukoze i kolesterola u krvi.

"Ovo otkriće nam daje bolju sliku koliko je bolje jesti ranije u danu", rekla je voditeljica istraživanja Namni Goel.

“Kasnije jedenje može dovesti do lošijeg stanja težine, energije i hormona, a sve to vodi do kardiovaskularnih bolesti i drugih zdravstvenih problema".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije