Zašto nakon moždanog udara osoba zaboravi maternji jezik?

Radiosarajevo.ba
Zašto nakon moždanog udara osoba zaboravi maternji jezik?

Posljedice moždanog udara promijene život čovjeka. Jedna od njih je da zaboravi maternji jezik odnosno da zna samo neki strani jezik, piše Deutsche Welle. Zašto je to tako?

Takvi primjeri su rijetki, ali za njih postoje objašnjenje - smatra Anja Lovit koja u Ujedinjenom Kraljevstvu proučava lingvistiku i logopediju.

Navedena promjena nije nužno uzrokovana samo moždanim udarom, već i povredom glave ili kraćom komom. Lovit je ukazala na Britanku koja je nakon jake migrene govorila nešto što liči na francuski akcent i pacijentkinju koja je nakon vakcinisanja i jednosedmične bolesti govorila stranom akcentom.

Pomenuta Britanka je govorila akcentom koji je Britancu zvučao kao takvim. Zapravo ona nije bila u mogućnosti pravilno izgovarati riječi na engleskom jeziku.

Osobe koje prežive moždani udar ili imaju druge istaknute zdravstvene probleme ponekad ne mogu da izgovaraju određene glasove, teško im je pronaći odgovarajuće riječi, te da pravilno izgovaraju riječi. Osoba koja ih sluša to razumijeva kao stranim akcentom.

Dešava se da osobe zaista govore stranim jezikom. Najčešće je to jezik koje su naučile tokom života. Postoje i suprotni slučajevi - da osoba zaboravi strani jezik, a govori samo maternji. Vrlo rijetko je situacija u kojoj osoba jedan dan govori jednim, a drugi dan drugim jezikom.

Lovit smatra da je zastarjelo mišljenje da se strani jezik i maternji jezik nalaze u potpuno različitim dijelovima mozga.

Istraživači dugo pokušavaju da objasne ove poremećaje. Nakon moždanog udara, mozak nema dovoljno energije da istovremeno i jednako brzo izgradi ranije veze. U zavisnosti kakve impulse dobija, može biti lakše da osoba govori samo jedan jezik.

Potpunom članku Deutsche Wellea možete pristupiti klikom na ovaj link.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije