Zašto je važno da žena provodi vrijeme sama?

Radiosarajevo.ba
Zašto je važno da žena provodi vrijeme sama?
Pixabay / Ilustracija

Oprah Winfrey jednom je rekla: "Vrijeme samo za mene je ono kada utišam glasove vanjskog svijeta kako bih mogla čuti vlastiti."

I upravo je to srž važnosti provođenja vremena sa samom sobom kako bismo osvijestili ko smo i čemu težimo, kako bismo se barem nakratko odmaknuli od svega što nas okružuje, od svih stresnih situacija, boli i težine svakodnevice, piše portal Zadovoljna.

No osim toga, provođenja barem nekoliko minuta dnevno nasamo ima brojne prednosti koje su ujedno i dokazane naučnim istraživanjima. Primjerice, ono potiče razvijanje empatije za druge ljude, potiče kreativnost, što je vidljivo i iz činjenice da se umjetnici i književnici često osamljuju kako bi dali najbolje od sebe, pomaže nam da vidimo u kojem se smjeru želimo kretati i, ono najvažnije, gradi našu mentalnu snagu.

Štoviše, provođenje nekog vremena u samo svojem društvu direktno je povezano s povećanjem razine sreće koju osjećamo, većeg zadovoljstva životom koji vodimo i smanjenjem razine stresa.

Dakako, da bi se to sve uistinu i preslikalo na naš život, samoću ne smijemo doživljavati kao kaznu. Iako je čovjek društveno biće, samoća mu je povremeno potrebna kako bi napunio baterije. Međutim, ako to ne osvijestimo te to vidimo isključivo kao svojevrsnu kaznu i usamljenost, ne možemo napredovati i iskoristiti sve prednosti upoznavanja samih sebe.

Više o ovoj temi čitajte ovdje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije