Začudit ćete se šta sve možete očistiti kriškom limuna

Radiosarajevo.ba
Začudit ćete se šta sve možete očistiti kriškom limuna
Pixabay / Ilustracija
S limunom možete dobro očistiti kuću na prirodan i povoljan način.

Vjerovatno znate da je limun zaista dobro prirodno sredstvo za čišćenje i uklanjanje raznih mrlja, a ovaj tekst neka vam posluži kao mali vodič kako tačno možete da ga iskoristite u svome domu. 

Mikrovalna rerna 

Osim što ćete je očistiti, imaće i svjež miris. Nasijecite kriške limuna i stavite ih u posudicu s vodom. Smjestite je u mikrovalnu, pa je uključite tako da voda proključa. Pustite da se para otpušta oko 15 minuta, pa obrišite unutrašnjost pamučnom krpom. 

Daska za sječenje 

Limun će uništiti sve preživjele bakterije ako ga pomiješate sa solju i malo praška za pecivo. Prvo dasku posolite i pospite praškom, a zatim istrljajte polovinama limuna. 

Uklonite mrlje 

Ovaj trik pomaže čak i kod osjetljivijih tipova tkanina. Mrlju na tkanini pospite solju i iscijedite limun, pa ostavite da stoji pola sata, a zatim isperite sirćetom i toplom vodom. 

Uglancajte mesingane predmete 

Još jednom, kombinacija soli i limunovog soka biće vrlo korisna za čišćenje sjajnih mesinganih predmeta. Napravite rastvor, pa utrljajte krpom na predmet i dobro uglancajte. Isperite i obrišite. Naravno, prethodno obavezno provjerite da limunov sok neće naškoditi mesingu - prije nego što počnete čišćenje koristite malu oblast za testiranje efekta limunskog soka na ovom materijalu. 

Neka se slavine sjaje 

Problem s naslagama kamenca i prljavštine na slavinama čest je problem, pogotovo u gradovima s tzv. tvrdom vodom. Premažite ih limunom, malo istrljajte, pa isperite. Ako se nakupilo više kamenca, pustite da sok malo odstoji i otopi naslage. 

Miris znoja na odjeći 

Ponekad se na majicama u predjelu pazuha osjeća miris znoja čak i nakon pranja. Mnogi to primijete kod peglanja. To možete riješiti tako što ćete prije pranja veša taj dio tkanine natopiti sokom od limuna i zatim ubaciti u veš mašinu. 

Ovlaživač ili osvježivač vazduha 

U zimskim mjesecima zrak u domu često je suh zbog grijanja. Da biste prirodno navlažili zrak u prostoriji, stavite nekoliko kriški limuna u vodu i pustite da ključa. Ujedno ćete dobiti i ugodan miris u prostoru.

Jolie Kerr je u Americi poznata kao veliki stručnjak za čišćenje i organizaciju stana, a za Huffington post otkrila je jedan trik s limunom.

Skuhajte koru od limuna u vodi i sipajte je u raspršivač nakon što se ohladi. Koru ćete ukloniti, a voda će biti jeftin osvježivač zraka u kući.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije