Za i protiv: Ovo su dobre i loše strane ispijanja kafe

Radiosarajevo.ba
Za i protiv: Ovo su dobre i loše strane ispijanja kafe
Foto: Radiosarajevo.ba / Deset pravila za ulazak u kafiće
Ispijanje kafe u BiH je dio kulture i našeg društvenog karaktera. Kafu pijemo u svako doba dana i uvijek se nađe vremena za šoljicu ovog crnog pića.

U BiH se najviše konzumira klasična turska kafa, zatim slijede instant napitci i cappuccino.

Dnevno ne bi smjeli popiti više od tri šoljice kafe te se svakako potrudite da je ne pijete iza 17 h jer je potrebno osam sati da kofein potpuno nestane iz tijela...

Pozitivan utjecaj kafe

  1. Kafa je važan izvor antioksidansa.
  2. Pomaže u prevenciji visokog holesterola, dijabetesa i Parkinsonove bolesti.
  3. Kafa u umjerenim količinama stimulira mišiće, osigurava izdržljivost organizma i podiže raspoloženje.
  4. Konzumacijom kafe se poboljšava koncentracija i jača moždana aktivnost.
  5. Kafa ima svojstvo diuretika.

Negativan utjecaj kafe

  1. Velike količine kafe izazivaju nervozu, ubrzan rad srca, povišen krvni pritisak.
  2. Konzumiranjem prevelike količine kafe može doći do dehidracije jer je kafa jak diuretik.
  3. Kod osoba koje naglo prestanu piti kafu javlja se uznemirenost, mučnina, glavobolja i pospanost.
  4. Kafa može dodatno pogoršati želučane tegobe kod osoba koje imaju osjetljiv želudac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije