Za bolju koncentraciju pijte sok od jabuke

Radiosarajevo.ba
Za bolju koncentraciju pijte sok od jabuke
Pinterest / Posebno je važna uloga jabuka i jabučnog soka za zdravlje ljudskog mozga

Zahvaljujući velikom udjelu ugljikohidrata, posebno fruktozi i glukozi, jabuka opskrbljuje organizam energijom te sprječava umor i gubitak koncentracije. Između ostaloga, sadrži pektin i celulozu, pa stabilizira crijevnu floru te pomaže kod poteškoća s probavom.

Sadrži mnoštvo korisnih tvari koje potiču rad imunološkog sustava, onemogućuju taloženje masnoća u jetri i štite od karcinoma. Sprječavajući nakupljanje štetnih tvari u krvi, jabuka minimalizira začepljenje krvnih žila te na taj način smanjuje rizik od pojave tromboze, ateroskleroze i pozitivno djeluje na rad srca.

Nutritivne vrijednosti

Dakle, da najprije rezimiramo što sve sadrži jedna jabuka - oko 81 kaloriju, 21 gram ugljikohidrata, četiri grama vlakana, oko 8 miligrama vitamina C, oko 159 miligrama kalija te četiri mikrograma folne kiseline.

Naučna istraživanja

Naučno istraživanje američkog Univerziteta Cornell pokazalo je da fitohemikalije iz jabuka mogu pomoći u sprječavanju raka dojke, raka pluća, prostate, gušterače te sličnih vrsta raka koji se pojavljuju u probavnom sustavu. No ono što je također iznimno zanimljivo jest da pektin iz jabuke i polifenolomi iz prirodnog nezaslađenog pasteriziranog soka jabuka pojačavaju biološke mehanizme u organizmu, koji stvaraju antikancerogene sastojke pri procesu fermentacije.

Dr. Dieter Schrenk, njemački naučnik koji posljednjih 10-ak godina proučava djelovanje jabuka i jabučnog soka na organizam, ističe da se razina kiseline butirat, koja sprečava rak debelog crijeva, povisuje u prisutnosti pektina i ekstrakata soka od jabuke. Prirodni jabučni sok epitelizira sluznicu crijeva i na taj način igra važnu ulogu u zaštiti prirodnih vlakana protiv raka debelog crijeva, bolesti koja je toliko učestala u zapadnim zemljama.

Posebno je važna uloga jabuka i jabučnog soka za zdravlje ljudskog mozga. Na UCLA provedeno je istraživanje na laboratorijskim miševima s Alzheimerovom bolešću, ali i zdravim miševima – jednoj i drugoj skupini miševa pamćenje se poboljšalo nakon što su znanstvenici dodavali sok od jabuke njihovoj vodi za piće. Stručnjaci sa Univerziteta UCLA ističu kako bi dvije do tri čaše soka od jabuke dnevno trebale biti dostatne za umanjivanje rizika razvijanja senilnosti u starosti.

Također, što je već odavno znano, antioksidansi soka od jabuke pomažu spriječiti arterosklerozu, koja može dovesti do srčanog ili moždanog udara. Redovitom konzumacijom jabuka i soka od jabuka smanjit ćete rizik od šećerne bolesti i kardiovaskularnih oboljenja,, piše Femina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije