Vrijeme je za topljenje sala: Komadić đumbira i malo vremena

Radiosarajevo.ba
Vrijeme je za topljenje sala: Komadić đumbira i malo vremena
Pixabay / Ilustracija
Dok pripremate čaj za spavanje, nemojte da vam bude teško prokuhati dodatnih litar i po vode.

U vodu koja kuha ubacite i komadiće oguljenog đumbira (oko 5 centimetara korijena) i kuhajte 15 minuta. Nakon što je procijedite, sipajte vodu u termosicu i ponesite sa sobom bilo gdje da idete. Savjetuje se najmanje litar dnevno.

Đumbirovu vodicu pripremajte svaki dan tokom šest mjeseci. I još jedan jednostavan i praktičan savjet, neka prođe najmanje tri sata između obroka, a tako i između posljednjeg obroka uveče i odlaska na spavanje.

Djelovanje đumbira je blagotvorno za organizam. Đumbir može poboljšati probavu povećanjem pH vrijednost u želucu i stimulirajući probavne enzime. S obzirom na to da je đumbir vlaknasta hrana, povećava pokretljivost crijeva.

Postoje naznake da đumbir potiče metabolizam i do 20% te može povećati sagorijevanje masti. Poticanjem metabolizma gube se masti pohranjene u tijelu što ne utječe samo na mršavljenje, već može pomoći snižavanju holesterola i triglicerida.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije