Voće od kojeg je koža zimi lijepa i sjajna

Radiosarajevo.ba
Voće od kojeg je koža zimi lijepa i sjajna
Koži je potrebna posebna njega tokom zimskog perioda kako ne bi postala suha i ispucala.

U tome pomaže kvalitetna njega, ali i ishrana (preciznije - određene vrste voća), koje ne samo da podižu imunitet već i kožu čine zdravom i lijepom.

Ribizle su poznate po svojim hranljivim vrijednostima, a koriste se za proizvodnju kozmetičkih proizvoda jer pomažu u detoksikaciji i pročišćavaju krv.

Papaja je voće bogato vitaminom A i sadrži enzime koji čiste kožu i daju joj sjaj. Djeluje kao antioksidans, a enzim papaje razgrađuje proteine i uklanja mrtve ćelije kože. Papaja također zateže kožu i usporava starenje.

Avokado je voće bogato proteinima i omega-9 masnim kiselinama koje su važan sastojak za zdrav ten, a tokom zime pomažu u sprečavanju sušenja kože. Također, avokado čini kožu mekšom i sprečava nastanak bora. Ulje od avokada se može koristiti kao prirodna hidratantna krema.

Nar podmlađuje kožu i regeneriše je, čisti pore i usporava starenje, a smanjuje i nastanak bora. Nar također utječe i na sužavanje pora.

Ananas se smatra bogatim izvorom vitamina C. Akne su još jedan problem, koji se javlja tokom zime i traje duže jer otvorene pore omogućavaju ulazak prašine. Ananas je antioksidans, koristan je protiv akni i kožu čini čistom i sjajnom.

Banane sadrže kalijum i hidriraju kožu i obezbjeđuju vitamine A i C koji pružaju sjaj.

Kivi posjeduje velike količine vitamina C i pospješuje proizvodnju kolagena, proteina vezivnog tkiva koji kožu čini zdravom. Sadrži i vitamin E, koji hidrira kožu i čini je sjajnom.

Šljive su bogate vitaminima B i E i zajedno s mineralima poput magnezija, kalcija i cinka pomažu pri čišćenju organizma i održavanju kože elastičnom. Također, hidriraju kožu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije