Voće i povrće koje pomaže u smanjenju nadutosti

Radiosarajevo.ba
Voće i povrće koje pomaže u smanjenju nadutosti
Foto: Ilustracija / Voće i povrće

Ako nakon slanog obroka osjećate nadutost, morate znati koji prirodni diuretici bi mogli pomoći. Diuretici pomažu tijelu da se oslobodi soli i vode poticanje bubrega da izlučju više mokraće. To će pomoći svima čije tijelo zadržava vodu, a pogotovo onima koji pate od visokog krvnog tlaka, piše Index.hr

“Voće i povrće je općenito bogato vodom i kalijem, a neko i magnezijem i kalcijem. Ako odaberete namirnice poput grožđa, celera, lubenice, trešanja, jabuka, naranči i zelenog lisnatog povrća, automatski biste se mogli osjećati bolje”, objašnjava Jaclyn London, urednica prehrane časopisa Good Housekeeping.

Evo koje voće i povrće sručnjaci preporučuju kao prirodni diuretik

Šparoge

Šparoge su oduvijek poznate po svojim diuretičkim svojstvima koje duguju aminokiselinama. Koristile su se za tretiranje oticanja i reume.

Cvekla

Cvekla obiluje kalijem koji pomaže eliminirati višak tekućine iz organizma. Betanin kojem cvekla duguje boju povezan je s nižim razinama C-reaktivnog proteina zbog čega ima i protuupalna svojstva.

Zelje

Čarobna juha od zelja dugo je bila popularna metoda mršavljenja zbog diuretičkih svojstava ove biljke. Rimljani su koristili zelje kao lijek za mamurluk. Crveno zelje također ima protuupalna svojstva.

Celer

Celer se preporučuje za rješavanje viška vode.

Brusnica

Ovo bobičasto voće se koristilo za liječenje različitih stanja kroz hisotriju, uključujući i skorbut za koji se vjerovalo da ga uzrokuje previše soli. Žene diljem svijeta koriste brusnicu za liječenje poremećaja mjehura i mokraćovoda, iako nije dokazano da u tome pomaže. Ipak, vrlo je korisna za uklanjanje viška tekućine iz organizma.

Krastavac

Krastavci potiču mokrenje. Sadrže vodu, kalij i malo natrija te smanjuju oticanje. Zato se često koriste i za ublažavanje natečenih podočnjaka.

Bijeli luk

Bijeli luk djeluje kao diuretik, utvrdio je časopis The International Journal of Pharmaceutical Sciences and Research. Djeluje kao snažan antioksidans i doprinosi razgradnji masti.

Peršun

Peršun pomaže u smanjenju nadutosti povećavanjem volumena urina, a tradicionalno se koristi kao sredstvo za smanjenje vode u organizmu, ako se konzumira kao čaj.

Lubenica

Lubenica sadrži 92 posto vode i visoki udio kalija te također ima diuretska svojstva. Sadrži aminokiselinu koja opušta krvne žile i čuva tekućine od otjecanja u tkivo te tako smanjuje zadržavanje vode.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije