Vječita dilema: Koliko se često treba tuširati i kad je previše

Radiosarajevo.ba
Vječita dilema: Koliko se često treba tuširati i kad je previše
Foto: Pexels / Ilustracija

Općenita bi preporuka bila da se tuširamo jednom dnevno, ili jednom svaki drugi dan, kaže dermatologinja dr. Nada Elbuluk, asistentica na Odjelu dermatologije Medicinskog fakulteta u Južnoj Kaliforniji.

Ali čak i ta preporuka može ovisiti o vašim životnim navikama, ili o tome gdje živite, dodaje njena kolegica dr. Heidi A. Waldorf. Pritom treba uzeti u obzir tri faktora koji mogu pomoći da odredimo optimalnu kvotu tuširanja za sebe te voditi računa o tome kako se tuširamo.

Ispravno tuširanje važnije je često od samog tuširanja - koristite mlaku, a ne vruću vodu, budite pod vodom manje od 10 minuta i ne koristite prečesto piling ili gelove za kožu, osim ako vam ih ne preporuči dermatolog.

Vaš nivo aktivnosti

Sve je veći broj onih koji koriste raznorazna sredstva koja pomažu da izađete iz dvorane nakon sat vremena znojenja i mirišete bez da ste se oprali. To može pomoći da uštedite vrijeme, ali kada se na koži nakupe stanice kože, znoj i prljavština te bakterije, to može dovesti do prištića, akni, pa i bakterijskih ili gljivičnih infekcija kože, upozorava dr. Waldorf. Zato je za ljude sklone aknama korisno tuširanje odmah poslije vježbanja, posebno za žene koje koriste šminku.

Ilustracija - undefined

Foto: Thinkstock: Ilustracija

Vaš tip kože

Oni s masnom kožom trebali bi se držati pravila o tuširanju jednom dnevno. Ako imate suhu ili osjetljivu kožu, dovoljno se tuširati nekoliko puta tjedno, da smanjite suhoću, te svrbež i upale koje isušena koža trpi. Kod suhe kože, koristite nježne sapune i obavezno nanesite hidratantnu kremu nakon tuširanja. I ne zaboravite da se koža mijenja s godinama. Naime, kako starimo, tako proizvodi sve manje ulja, pa postaje suha i treba smanjiti broj tuširanja.

Vaše okruženje

Ilustracija - undefined

Foto: Pixabay: Ilustracija

Vježbanje i radni sastanci nisu jedine stvari zbog kojih se znojite. Ako živite u vrućem i vlažnom okruženju, htjet ćete se svakodnevno otuširati kako biste smanjili nakupljanje bakterija na koži i spriječili da se razvije neugodan miris. No tijekom hladnijih zimskih mjeseci tuširajte se rjeđe, jer je tijekom zime koža češće suha, piše portal Health.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije