Vitamin koji je neophodan za zdravlje tokom zime

Radiosarajevo.ba
Vitamin koji je neophodan za zdravlje tokom zime
Pixabay / Ilustracija
Većina ljudi smatra da je vitamin C jedini koji igra značajnu ulogu u očuvanju zdravlja i borbi protiv prehlada, gripe i generalno održavanja imuniteta na visokom nivou.

Međutim, i jedan drugi vitamin ima vrlo važnu ulogu i to posebno tokom zime.

Radi se o vitaminu D, istom onom koji se prirodno proizvodi u ljudskoj koži kada je pod uticajem sunca. Međutim, kako je tokom zime izloženost kože sunčevim zracima vrlo ograničena, suplementiranje vitaminom D je veliki korak ka podizanju zdravlja na viši nivo i spasa od niza različitih problema.

via GIPHY

Vitamin D je poznat po tome što reguliše nivoe kalcija i fosfata u organizmu, te predstavlja važan faktor kod zdravlja kompletne skeletne strukture, zuba, noktiju, kose, te čak i mišića.

Novija naučna istraživanja su otkrila i snažnu povezanost dodatnog unosa vitamina D sa očuvanjem zdravlja srca i poboljšanja kardiovaskularnog sistema.

U suštini, suplementiranje ovim vitaminom bi trebalo biti tokom krajnjih jesenjih i zimskih mjeseci, sve do proljeća kada se vraćaju majice kratkih rukava i lagana odjeća.

Pored Omega-3 perli, najbolji i ujedno najjeftiniji vid unosa D-vitamina je konzumiranjem ribljeg ulja, prenosi Body.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije