Visoke potpetice i trikovi za udobno nošenje

Radiosarajevo.ba
Visoke potpetice i trikovi za udobno nošenje
Foto: Arhiv / Crvene štikle

Ako problem nije samo u tome što su cipele tijesne, nego vam uvijek na istom mjestu naprave bolne žuljeve, rješenje potražite u kupatilu. Na mjesto na nozi gdje vas cipele žuljaju nanesite baby puder, vazelin ili dezodorans u gelu. Svaki od ovih proizvoda napravit će tanki sloj na koži, umanjiti trenje i onemogućiti nastanak žuljeva, piše Ljepota i zdravlje.

Još jedan zanimljiv trik za proširiti uske cipele napravljene od kože, antilopa, ali i umjetnih materijala svako od nas ima u svojoj kuhinji. Radi se o krompiru. Večer prije ogulite krompir srednje veličine i preko noći ga stavite u cipele. Do jutra će sokovi iz krompira omekšati materijal, a cipele će postati šire.

Da biste znali jesu li štikle udobne, to već u radnji možete procijeniti mjereći udaljenost između đona i pete. Ta udaljenost ne smije biti manja od 7,5 centimetara. Takva udaljenost garantira udobne cipele u kojima ćete izdržati cijelu noć bez obzira na visinu potpetice.

Sedam zanimljivih trikova za udobnost:

1. Spriječite klizanje uz brusni papir

Istrljajte potplate novih cipela brusnim papirom kako bi postali grublji i neravni. Tako ćete dobiti bolje trenje između cipele i poda pa se cipele više neće klizati.

2. Zalijepite nožne prste da ne bole

Između trećeg i četvrtog nožnog prsta prolazi živac koji u uskim cipelama boli. Kako biste to spriječili, selotejpom ili zavojem zalijepite treći i četvrti nožni prst. Prvim se smatra palac.

3. Nove cipele rastegnite ledom

Napunite vrećice za zamrzavanje vodom i stavite ih u cipele. Kad se voda sledi, ona širi svoj obim pa će proširiti i cipele. Ostavite cipele s vrećicama u zamrzivaču preko noći.

4. Fen za kosu

Nove, preuske cipele zagrijte fenom za kosu. Pazite da ne pretjerate pa da se cipele ne rastope. Kad materijal omekša, izvijajte cipele po sredini i u svim smjerovima, samo pazite da ih ne polomite ili ne savijete toliko jako da ostanu tako.

5. Obujte vunene čarape

Preuske cipele rastegnite vunenim, debelim čarapama. Obujte čarape i cipele te hodajte po kući dok se cipela ne rastegne i postane ugodna za nošenje.

6. Protiv žuljeva dezodoransom

Prozirnim dezodoransom u gelu premažite mjesta na nozi gdje dobijate žuljeve. On će stvoriti prozirni film između noge i cipele pa će spriječiti žuljeve.

7. Flaster na kaišiće

Urezuju li se kaišići od sandala u kožu zalijepite na njih s unutarnje strane deblji, mekani flaster na rezanje. Izrežite ga u željenoj širini te ga zalijepite gdje se urezuje u kožu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije