Virusne infekcije: Ovo je šest prirodnih lijekova kojima ćete pomoći djeci

Radiosarajevo.ba
Virusne infekcije: Ovo je šest prirodnih lijekova kojima ćete pomoći djeci
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Roditelji male djece znaju da su virusne infekcije, poput prehlade, sasvim uobičajena pojava tokom odrastanja. Toga su naročito svjesni roditelji čija djeca idu u vrtić.

Ovo se ne može u potpunosti spriječiti, ali je važno raditi na prevenciji i činiti stvari koje će pomoći da se infekcije što manje prenose i djeca što manje razbolijevaju.

Primjenom prirodnih lijekova imunitet se može ojačati, a u slučaju da do bolesti dođe ona se može ublažiti, a trajanje skratiti, piše Moj pedijatar.

Probiotici

Zajednica bakterija, virusa, gljivica i drugih mikroorganizama, koji nastanjuju crijevnu floru, itekako je odgovorna kada je u pitanju imuni odgovor. Vjeruje se da je ovaj složeni sistem zapravo prva linije odbrane.

Zato je važno da se ovaj odnos mikroorganizama ne poremeti, a u trenucima narušenog imuniteta, obavezno nadoknađujte preparatima koji sadrže probiotike.

Crna zova

Ljudi vijekovima koriste blagotvornu zovu kao prirodni lijek za podsticanje imunog sistema i liječenje respiratornih bolesti poput gripa.

Kako je objavljeno u Journal of International Medical Research, pacijenti oboljeli od gripa se oporavljaju u prosjeku četiri dana ranije ako kao lijek koriste sirup crne zove.

Ukoliko se primijeni u roku od prva dva sata nakon pojave prvih simptoma virusne respiratorne infekcije, ekstrakt ploda crne zove efikasno napada virus.

Med i propolis

Laboratorijska testiranja su pokazala efikasnost meda u procesu sprječavanja rasta bakterija, ( E. coli, Salmonella i Staphylococcus aureus), ali i drugih.

Propolis pomaže u stimulaciji proizvodnje antitijela. Zbog toga je propolis odličan za podsticanje rada imunog sistema.

Ipak, med nemojte davati svom djetetu ako je mlađe od godinu dana. Može sadržavati bakterije koje mogu izazvati botulizam kod male djece jer njihov imuni sistem nije dovoljno razvijen.

Zob

Zobena kaša za doručak je odličan izbor. Zob ili ovas bogat je vlaknima, a sadrži i beta-glukan koji pomaže ćelijama da se bore protiv infekcije. Dodatno sadrži i cink koji također podstiče imuni sistem.

Cijela, neprerađena zrna su uvijek bolji izbor, a najbolje ih je pripremati po nekom od recepata koji predviđaju potapanje preko noći.

Cimet

Cimet je bogat antioksdansima, a odlikuju ga i anvirusna i antibakterijska svojstva. Zahvaljujući esencijalnom ulju cinamaldehidu, odličan je i za jačanje imuniteta.

Ima odlična antiupalna svojstva, a otkrivene su i njegove sposobnosti da ograničava razvoj bakterija.

Cimet upotrijebite kao začin za kolače ili za jutarnju zobenu kašu.

Eukaliptus

Eukaliptol, sastojak koji je odgovoran za blagotvorna dejstva eukaliptusa, ublažava simptome gripa poput kašljanja, nazalne kognestije i glavobolje, i to tako što smanjuje upalu i stvaranje sekreta u disajnim putevima.

Ulje eukaliptusa se koristi u različitim preparatima za inhalaciju i kao takvo je veoma djelotvorno u liječenju gripa i prehlade.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije