Uspjeh bh. dijaspore: Bosanski restoran proglašen jednim od najboljih u Arizoni

Radiosarajevo.ba
Uspjeh bh. dijaspore: Bosanski restoran proglašen jednim od najboljih u Arizoni
Prije nekoliko dana jedna od najvećih zvijezda američke TV industrije na području kulinarstva Guy Fieri posjetio je "Chef Alisah’s European and Bosnian Cuisine", bosanski restoran u Tucsonu, te ga proglasio najboljim u ovom gradu.

Fieri je bio gost ovog restorana koji se nalazi u Arizoni, te je sa svojim saradnicima snimio posebnu emisiju o bosanskom restoranu za nacionalnu televiziju, koja će biti emitirana početkom marta, prenosi portal Miruh Bsone.

Vlasnik i glavni kuhar restorana Ahmet Ališah kuhao je za Fieria dva sata pred kamerama, a kaže da je to za njega bio šlag na tortu. Ališah se prisjetio i otvaranja restorana prije 10 godina, kao i njihovog puta od početka do prvog mjesta među 1.653 restorana u Tucsonu.

 "Pozvali smo oko 100 gostiju, Bosanaca i Amerikanaca, na otvorenje i privatni party. Hanuma i ja smo naspremali i nakuhali svega. Prvih deset dana gosti su solidno dolazili i trajalo je to neko vrijeme, a onda su počeli da tračaju i izmišljaju, ne valjaju mi ćevapi, izgoreni, mali, dao malo luka, skup burek, nema sirnice. To sam sve doživljavao od Bosanaca i ostalih sa prostora bivše Jugoslavije, ali radili smo, šutjeli i trpili, smijali se plastičnim osmjehom. Ali posao je išao slabo, skoro nikako. Vikend je bio solidan, a radnim danima korak naprijed, nazad dva, i tako u krug“, prisjeća se Ahmet.

Nakon tačno dvije godine, posao se počeo povećavati, a gostiju je svaki dan bilo sve više.

"Postalo je malo lakše, lakše smo disali i ja, i Halida, i naš sin Emir. Radili smo svaki dan po 13 ili 14 sati, tačno 965 dana bez jednog slobodnog dana i pauze. Novinari su čuli za nas, napravili intervju i objavili priču u novinama kako smo vrijedni, kako se borimo već 965 dana bez odmora u gradu koji ima milion stanovnika. Gosti su slijedećih dana navalili, hoće da se slikaju, štipaju me da vide jesam li normalan, radim 965 dana bez odmora.“

Uskoro je i komanda Američke vojske naručila hranu iz restorana, specijalni ručak za 250 osoba. Kongresmenka Gabriel Giford od nas je naručila ručak za 150 osoba u sklopu svoje predizborne kampanje. Malo po malo, svake godine biznis je sve veći, posjete i dnevna zarada rastu. U restoran dolaze i novinari, daju priznanja, zahvalnice...

U jelovniku svaki dan nude preko 40 vrsta jela: ćevapi, sarma, gulaš, janjetina, ćufte, piletina, biftek, bečka šnicla, razne pite, doner, grah, tufahije, tiramisu, voćne kuglice bez šećera…

"Amerikanci jedu sve, najviše ćevape, to je čudo koliko vole i obožavaju ćevape. Svakih deset dana napravim oko 3000 komada, jer dosta njih kupuje svježe, pa roštiljaju kod kuće ili u parku. Vole i miješano meso, gulaš, sarmu, doner kebab, bosanski lonac… Vole baklave, tufahije i hurmašice", zaključuje Ališah.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije