Urbani mitovi u koje slijepo vjerujemo: Od mokre kose do krckanja zglobovima

Radiosarajevo.ba
Urbani mitovi u koje slijepo vjerujemo: Od mokre kose do krckanja zglobovima
Screenshot / Ilustracija
Ovi aksiomi koje smo učili od malih nogu pretvorili su se u životne lekcije koje zapravo proizlaze iz straha od nepoznatog i želje da objasnimo ono što nam se naizgled čini neobjašnjivim.

Ako se nikada niste zapitali koliko ima istine u onim uvjerenjima koje smo davno stekli, vrijeme je da dobijete uvid u nešto drugačiju, pravilniju sliku i prestanete sami sebe zavaravati.

Razboljet ćete se ako iziđete vani s mokrom kosom

Ovo je jedan od načina da za prehlade i zaraženost virusima okrivimo vremenske neprilike. Ono što vas čini bolesnim je osoba koja vam kašlje u lice dok se u prepunom tramvaju vozite na posao, ili se hvata za šipku u autobusu istom onom rukom u koju je maloprije kihnula.

Jabuka dnevno i ljekar vam nije potreban

Istina je da jabuke sadrže vitamin C i druge hranjive minerale, ali da ćete cijeli život biti zdravi samo zahvaljujući jabuci je notorna glupost.

Ne ukrštavajte oči, ostat će vam takve

Evo male lekcije: ukrštene oči su zdravstveno stanje koje se zove strabizam. Ljudi koji ukrštavaju oči čisto zbog zabave pate od zdravstvenog problema koji se zove glupost.

Zbog brijanja dlake će rasti brže i bit će gušće

Ako je ovo istina, zar brijanje ne bi iskorijenilo mušku ćelavost?

Krckanje zglobovima priziva artritis

Krckanje zglobovima zbog stresa neće izazvati artritis, ali može prilično naljutiti osobu koja igrom slučaja sjedi pored vas u uredu.

Djeca koja sjede blizu TV-u uništavaju vid

Sjedenje blizu TV-a neće stvoriti vojsku djece kojoj su potrebne naočale, već vojsku djece kojoj se pod hitno mora objasniti da neprestanim buljenjem u ekran trate svoj život.

Guma za žvakanje u želucu ostaje sedam godina

Isto kao što ćete biti prokleti sedam godina ako razbijete ogledalo. Neke su, kao djecu, stariji plašili i da će im drvo izrasti iz stomaka ako budu jeli koštice trešanja. Nemojte vjerovati svemu što vam se kaže, sami donosite vlastite zaključke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije