Uradite brzi test provjere intolerancije na laktozu

Promotivni tekst
Uradite brzi test provjere intolerancije na laktozu
Promo / Ilustracija

Laktoza je prirodni mliječni šećer, najzastupljeniji ugljeni hidrat u mlijeku. U normalnom toku probave, uz pomoć enzima laktaze, koji se nalazi u tankom crijevu, laktoza se razgrađuje na sastavne dijelove, odnosno na lakše probavljive šećere – glukozu i galaktozu, koji se vrlo brzo apsorbuju kroz tanko crijevo i odlaze u krvotok.

Zahvaljujući tom procesu ljudski organizam dobija potrebnu energiju. Međutim, kada se u crijevima ne proizvodi dovoljno enizma laktaze, ili u potpunosti izostaje, tada nerazgrađena laktoza odlazi u debelo crijevo. Tu je razgrađuju crijevne bakterije, uslijed čega dolazi do lakših ili težih probavnih poteškoća. U tom slučaju govorimo o intoleranciji na laktozu.

Intolerancija na laktozu, uz neprilagođenu ishranu, može značajno uticati na kvalitet života. No, osobe koje zbog intolerancije počnu izbjegavati mlijeko i mliječne proizvode, mogu ugroziti zdravlje, jer iz prehrane izbacuju kalcij, vitamin D i druge, organizmu potrebne, hranjive tvari. Zato se osobama intolerantnim na laktozu savjetuje da potraže mlijeko i mliječne proizvode sa smanjenim udjelom laktoze ili bez laktoze.

Osobe koje pate od intolerancije, simptome će prepoznati pola sata do dva sata nakon konzumacije mlijeka i mliječnih proizvoda.

Uradite brzi test provjere! 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije