Upozorenje: Ove bolesti otkrivaju se sasvim slučajno, a mogu vas stajati života

Radiosarajevo.ba
Upozorenje: Ove bolesti otkrivaju se sasvim slučajno, a mogu vas stajati života
Arhiv / Ilustracija

Iako se nekim diže kosa na glavi od spomena društvenih mreža i internetskih stranica kao izvora informacija, činjenica je kako s rastom internetske pismenosti sve većeg broja ljudi širom svijeta, raste i kvaliteta informacija koja nam je dostupa "on-line".

Društvena mreža Reddit postala je viralna s više od 40.000 komentara savjeta medicinskih radnika širom svijeta, koje bismo, prema njihovom mišljenju, svi trebali znati jer se tiču našeg tijela, zdravlja i navika koje bismo čim prije trebali usvojiti u svakodnevnom životu, piše Gloria.

"Mnoge bolesti u našem tijelu mogu se promatrati slikovito na primjeru automobila. Ako s vremena na vrijeme ne podignete poklopac motora i provjerite ima li ulja, teško da ćete to primijetiti sve dok vam ne počne svijetliti lampica ili dok se ne uključi alarm motora. Tako je i s našim tijelom. Ako ne idete na preventivne preglede i ne brinete o sebi i svom zdravlju, teško da ćete primijetiti prve 'signale' bolesti. A bolesti poput visokog tlaka, dijabetesa, bolesti srca, jetre i bubrega, pa čak i karcinom, mogu vrebati iz prikrajka, a da toga nismo ni svjesni", napisao je jedan ljekar.

Samo naoko zdravi, a nismo

Što je još gore, dodao je drugi ljekar, moguće je da, zbog općeg dobrog stanja, mislimo da smo zapravo potpuno zdravi iako nismo.

"Često ćete se osjećati sasvim ok, a s druge strane ćete imati visok krvni pritsak. Ovo stanje se najčešće otkriva sasvim slučajno, tako da ne trebamo čekati da se simptomi toliko razviju da nam otežaju život", dodaje liječnik.

Pored savjeta da budemo savjesni i odazivamo se na preventivne preglede, ljekari savetuju i da "pročešljamo" porodičnu anamnezu, jer ona može utjecati na otkrivanje nekih bolesti prije nego nam ugroze zdravlje i život."

"Prevencija je u današnje doba i vrlo važna i vrlo korisna. Naime, rano otkrivanje i tretiranje bolesti u samom početku je najbolja opcija. Ako u porodici imate zabilježene slučajeve raka jajnika ili crijeva u 30. godinama, to znači da ste i sami izloženi riziku od ovih bolesti. Ako ste pretili, a u porodici je neko bolovao od dijabetesa, riskirate dijabetes tipa 2. Raspitajte se u porodici je li neko bolovao od neke ozbiljne i nasljedne bolesti i tako spasite zdravlje na vrijeme, naglašava jedan od ljekara.

Skupo liječenje, ali i 'skupe fore'

Ljekari znaju koliko liječenje može biti i mukotrpno i dugo, ali i skupo. Zbog toga pokušavaju skrenuti pažnju koliko je zapravo važno da se malo više posvetimo sebi i svome zdravlju te da češće osluškujemo svoje tijelo.

"Vaši bubrezi i jetra čiste tijelo od toksina i svih drugih štetnih hemikalija koje se talože u tijelu. Stoga, detoks tretmani i preparati su pravo zavaravanje i bacanje para. Ali da bi oni radili kako treba moraju biti zdravi i u odličnoj funkciji. Ako do sad niste imali problema s bubrezima ili jetrom, a nije došlo ni do otkazivanja rada bubrega i/li jetre, vaše tijelo se samo detoksicira. Ne nasjedajte na 'skupe fore' o preparatima za detoksikaciju", upozoravaju stručnjaci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije