Infekcija / Upala pluća: Najveći zdravstveni neprijatelj djece mlađe od pet godina

07. 12. 2017. u 08:14:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Upala pluća je akutna infektivna bolest dišnih puteva od koje u svijetu godišnje smrtno strada najviše djece mlađe od pet godina, odnosno više nego od dijareje, malarije i ospica zajedno, objavila je organizacija "Save the Children".

U 2015. godini od upale pluća u svijetu je smrtno stradalo oko 920.000 djece mlađe od pet godina. Organizacija je objavila i da od ove infektivne bolesti umre 99 posto djece u zemljama u razvoju

Većina oboljelih je iz porodica koje nemaju pristup ni cjepivu ni antibioticima, koji bi spriječili čak 70 posto smrtnih ishoda pneumonije po prosječnoj cijeni od samo 40 dolara, stoji u izvještaju prenosi Hina.

Upala pluća ili pneumonija je akutna infektivna upala plućnog parenhima koja zahvata alveolne prostore i intersticijum (prostor između alveola) pluća. Uzrokuju je brojni potencijalni uzročnici: bakterije, virusi, gljivice, a može nastati i udisanjem prašine, hemijskih iritansa, hrane ili povraćenog sadržaja.

Simptomi upale pluća slični su kao kod ostalih infekcija. Pacijent može imati simptome groznice, pomanjkanje teka, znojenje, drhtavicu, bolove u mišićima, zglobovima i glavobolju. Kod infekcija izazvanih pneumokokom ili stafilokokom teška slika bolesti može se razviti u toku nekoliko sati, dok je kod pneumonije prouzrokovane mikoplazmom razvoj produljen na više tjedana. 

Organizacija "Save the Children" piše da je tokom 2015. godine u Somaliji i Čadu od te akutne dišne infekcije umrlo 32 na 1000 djece mlađe od pet godina, što je najviša brojka u svijetu. U trećoj afričkoj zemlji, Angoli omjer smrtnosti je 27 na 1000 djece. 

Unatoč podacima po kojima je na svjetskom nivou broj djece mlađe od pet godina koja su umrla od pneumonije globalno smanjen za 47 posto u razdoblju od 2000. do 2015., u nekim zemljama u razvoju ta je brojka još uvijek previsoka. 

"Save the Children" poziva političke čelnike da borbu protiv pneumonije stave na popis prioriteta. Ističu da cjepivo mora biti jeftinije i dostupno svima, a vlade najpogođenijih zemalja svijeta moraju stupiti u vezu s humanitarnim agencijama da bi antibiotici koji spašavaju dječje živote bili što dostupniji. 

NEMA KOMENTARA