Umorni ste i nakon osam sati spavanja: Krivac je neki od osam razloga

Radiosarajevo.ba
Umorni ste i nakon osam sati spavanja: Krivac je neki od osam razloga
Iako ste se dobro naspavali, osjećate umor i nemoć tokom dana? Uzroci mogu biti različiti i, iznenađujuće, nemaju veze sa spavanjem.

1. Bolest štitne žlijezde

Naša štitna žlijezda oslobađa hormone koji reguliraju metabolizam. Ako postoji hipofunkcija, tiroidna žlijezda tijelu daje premalo trijodotironina i tiroksina. Ovo smanjuje srčani utjecaj i čini nas umornim. Hipertiroidizam takođe može biti iscrpljujući. Zbog toga naše ćelije troše nepotrebno mnogo kiseonika, dobijamo palpitacije (kratkotrajni zastoji u radu srca ili jaki trzaji srca), osjećamo se nemirno i nemoćno.

Savjet: Posjetite ljekara koji treba izmjeriti koncentraciju tiroidnih hormona u krvi i provjeriti da li štitna žlijezda funkcionira ispravno.

2. Nedostatak željeza

Svaka druga žena pati od nedostatka željeza, što može dovesti do hronične anemije. Crvene krvne ćelije neće isporučiti dovoljno kiseonika preostalim ćelijama u našem tijelu. Rezultat: Osjećamo umor, ne možemo se koncentrirati i podložniji smo prehladama. Nedostatak željeza može se javiti tokom vanrednih situacija, recimo zbog gubitka krvi tokom porođaja ili u periodu dijete koja reducira unos željeza.

Savjet: Obavezno konzumirati hranu s dovoljno željeza. A to je, između ostalog, meso, hljeb, povrće i mahunarke. Eksperti takođe preporučuje hranu koja sadrži vitamin C, jer podržava apsorpciju željeza u gastrointestinalnom traktu.

3. Uzimate antialergijske lijekove

Ako prašina uđe u nos ili se nalaze blizu polena, neki alergični ljudi odmah pozežu za medikamentima. Mnogi antihistaminici ne samo da suzbijaju alergijske reakcije, već dolaze do nervnih ćelija u mozgu i izazivaju umor.

Savjet: Alergični bolesnici trebaju uzimati lijek samo tokom spavanja ili paziti na aktivne sastojke lijeka. U studiji Ministarstva transporta Velike Britanije otkriveno je da su osobe koje su uzimale loratadin bile manje pospane i stoga spremnije za vožnju od ispitanika koji uzimaju cetirizin, iako se u oba slučaja radi o lijekovima iz grupe antihistaminika koji se koriste u ublažavanju simptoma sezonske polenske alergije.

4. Pijete premalo tečnosti

Oni koji ne piju dovoljno tečnosti loše spavaju. To su otkrili istraživači s Medicinskog fakulteta Perelman (Univerzitet u Pensilvaniji) koji su analizirali uzorak od čak 4.500 muškaraca i žena. na ovako velikom uzorku mogli su dokazati: Između spavanja i unosa tekućine ostoji začarani krug. Oni koji spavaju loše tokom tokom dana piju malo tekućine.

Savjet: Dnevno treba piti najmanje 1,5 do dva litra tekućine.

5. Bolujete od dijabetesa

Hormonski insulin pomaže ćelijama u našem telu da apsorbuju glukozu iz krvi i pretvore je u energiju. Zbog dijabetesa tip 2 ovaj mehanizam je poremećen. Pacijenti se mogu osećati umorni i nemoćni.

Savjet: Sumnjate da je vaš um umoran od dijabetesa? Onda posjetite ljekara porodične medicine koji na različite načine može utvrditi imate li dijabetes.

6. Premalo se krećete

Umorni ste i ne volite se baviti sportom? Ponovo začarani krug. Ako se premalo pokreće, tijelo osjeća umor što potvrđuje nekoliko studija. Cochrane Collaboration, nezavisna mreža lekara i naučnika, sprovela 2012. godine studiju na više od 4.000 pacijenata oboljelih od tumora. Pokazalo se da sportovi izdržljivosti mogu čak smanjiti umor vezan za rak.

Savjet: Nakon ustajanja raditi vježbe ili jednostavno otići u šetnju na svježem zraku.

7. Nedostatak vitamina B12

Nedostatak vitamina B12 u organizmu može razviti anemiju. Simptomi uključuju umor, teškoće pri koncentriranju i blijedu kožu. Zapravo, naše tijelo može skladištiti vitamin u jetri i osigurati rezerve za nekoliko godina. Pošto se vitamin B12 nalazi u mnogim životinjskim proizvodima, vegani su posebno ugroženi od nedostatka B12. Također, nedostatak vitamina B12 takođe može biti zbog činjenice da je poremećen unos vitamina u gastrointestinalnom traktu.

Savjet: Vitamina B12 ima u lososu, jajima i siru, za vegane se preporučuju supstance od algi ili kiselog kupusa. Ljekar može pojasniti da li tijelo unosi premalo vitamina B12 uprkos uravnoteženoj ishrani.

8. Konzumiranje kafe

Kafa treba održati budnost, no mnogi zaboravljaju da kofein može imati odložen efekat. Ako popijete šolju kafe u popodnevnim satima, efekat kofeina možda doživite tek kada odete u krevet. Ovo može poremetiti ritam spavanja.

Savjet: Obratite pažnju kada je kafa djelotvorna. Ako ispijena šolja kafe ne obezbjeđuje željeno povećanje energije do sat vremena nakon konzumiranja, kafu pijte samo ujutro i prijepodne, a u popodnevnim satima pređite na neka druga pića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije