Naučnici tvrde: Umjetni zaslađivači štete zdravlju

Radiosarajevo.ba
Naučnici tvrde: Umjetni zaslađivači štete zdravlju
Pixabay / Šećer
Naučnici su proučavali više od 11.000 studija i otkrili da, za osobe s prekomjernom tjelesnom težinom ili osobe s visokim krvnim pritiskom ili dijabetesom, prednosti konzumiranja nula-kalorija, nemaju niakvog uticaja.

Za druge ljude čak je bio povećan rizik od debljanja, dijabetesa tipa 2, hipertenzije, moždanog udara i bolesti srca.

"Sveukupno, dokazi ne podupiru namjeru gubitka tjelesne težine i sugeriraju da bi umjetni zaslađivači, dugoročno čak mogli imati štetne učinke", rekla je Meghan Azad, glavna autorica.

Prehodna istraživanja pokazala su da nehranjivi zaslađivači nisu najzdraviji izbor, ali su te studije bile manjeg obima i obično su bile usredotočene na jedan rezultat.

"Gledali su samo dobitak kilograma ili samo dijabetes. Mi smo željeli biti sveobuhvatni i pogledati cijelu priču iza kardio-metaboličkih bolesti", rekla je za Live Science.

Kako bi to napravili, Azad i njen tim pregledali su rezultate 11.774 objavljenih radova, gledajući studije koje su procjenljivale potrošnju i unos nehranjivih zaslađivača kod ljudi starih 12 godina i više. 

Tim je prvenstveno bio zainteresiran kako zasladivači mogu biti povezani s indeksom tjelesne mase (BMI), ali i za studije koje su izvijestile o debljanju, pretilosti, metabolizmu glukoze, dijabetesu tipa 2, hipertenziji i ostalim rezultatima povezanim s srcem i bubrezima.

Nakon što su istraživači analizirali sve rezultate istraživanja, zaključili su da nehranjivi zaslađivači nisu značajno pomagali ljudima i, u mnogim slučajevima, mogli su im i naštetiti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije