Jednostavna i savršena čokoladna torta

Radiosarajevo.ba
Jednostavna i savršena čokoladna torta
Screenshot / Čokoladna torta

Čokolada uvijek popravlja raspoloženje a čokoladna torta sigurno može uljepšati dan.

Recept za ovu tortu izuzetno je jednostavan, a dovoljno je 10 do 15 minuta za pripremu. Dobit ćeš mekanu i ukusnu slasticu. Možeš je poslužiti odmah nakon pečenja, ali ako je pustiš da odstoji 12 sati biskvit će se spustiti a okus torte bit će još bolji. Slobodno dodaj neki svoj omiljeni okus poput vanilije, kafe i torta će biti još bolja.

Sastojci:

200 g čokolade za kuhanje
80 g maslaca
4 jaja
prstohvat soli
50 g šećera
korica naranče (prema želji)

Priprema:

Zagrijati rernu na 180 stepeni. Maslac i čokoladu zajedno zagrijati na pari od 2-4 minute, povremeno promiješati dok se ne otope. Zdjela s vodom ne smije biti vrela i ne smije doticati zdjelu s čokoladom kako se čokolada ne bi skuhala. Lim za pečenje promjera 18 cm namazati maslacem i staviti sa strane. Kada se čokolada rastopi dodati šećer. Zatim umiješati jedan po jedan žumanjak. I koricu narandžu prema želji. Umutiti bjelanjke s prstohvatom soli.

Nježno umiješati bjelanjke u čokoladu, počni s jednom trećinom bjelanjaka pa lagano dodaj ostatak. Smjesu staviti u maslacem namašćen lim. Peći 25-30 minuta. Nakon pečenja možeš ga poslužiti nakon 10-15 minuta i premazati sa šlagom ili sladoledom.

Uživajte!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije