Ublažite grlobolju uz ove savjete

Radiosarajevo.ba
Ublažite grlobolju uz ove savjete
FOTO: Doctoroz.com / Grlo / Ilustracija
Grlobolja često ide uz hladnije dane.

Zna biti iscrpljujuća, a nije rijetkost da potraje i do desetak dana. Ukoliko osjetite bol, peckanje i otežano gutanje, odmah počnite s ispiranjem grla čajem od kamilice, žalfije, majčine dušice, a dobro dođe i slana voda.

Tegobe kao što su peckanje pri gutanju, crvenilo i suhoća u grlu možete i sami izliječiti.

Čaj od đumbira

Svi znamo da je tokom prehlade poželjno uzimati više tečnosti, a najbolji su razni biljni čajevi, naročito od žalfije, kamilice, a kao posebno ljekovit preporučuje se čaj od đumbira. Dvije kašike svježe izrendanog đumbira sipati u 500 ml vode, dodati dva karanfilčića i kuhati pet minuta. Zasladiti medom, a za bolji ukus može se dodati i sok od svježe iscijeđenog limuna. Dnevno mogu da se popiju dvije do tri šolje ovog napitka.

Bombone s biljnim ekstraktima

Ove bombone smiruju nadraženo grlo. S vremena na vrijeme uzmite jednu pastilu koje se mogu kupiti u apotekama, a preporučuju se za grlobolju.

Žvačite žvake

Žvake pomažu stvaranje pljuvačke koja je efikasan borac u borbi protiv virusa. Ako niste znali, pljuvačka sadrži lizozim, enzim koji je poznat i kao "antibiotik u tijelu" jer ubija razne bakterije.

Povećajte vlažnost zraka

U prostoriji u kojoj boravite na radijatore stavite mokre peškire ili posude s vodom. Suh zrak pojačava nadražaj za kašalj, a vlažan poboljšava disanje.

Obloge 

Vlažni i topli oblozi opustit će i umirit će napetost u vratu, a istovremeno će popustiti i nadražaj u grlu.

Sirup od crvenog luka

Crveni luk očistite, nasjecite na krugove i redajte u staklenu teglu red luka, kolut limuna, kašiku meda i tako redom dok se ne napuni tegla. Ostaviti da odstoji na hladnom i tamnom mjestu poklopljeno tanjirićem od šest do 10 sati, dok luk ne pusti sok. Iscijediti u tamnu flašicu i uzimati svaka dva sata jednu kašiku.

Propolis

Kao prirodni antibiotik i antivirotik uspješan je u borbi protiv izazivača grlobolje. Propolis u spreju može se naprskati po usnoj duplji i grlu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije