... / U ovome se krije opasnost za bebu: Nije dovoljno izbjegavati alkohol i cigarete

07. 06. 2019. u 07:55:00 Radiosarajevo.ba

Shares:7

Poznato je da alkohol, duhan, određena sirova hrana poput ribe u sushiju mogu naškoditi bebi, no jeste li znali da bi u trudnoći trebalo izbjegavati ruževe za usne, parfeme i losione?

Problem su ftalati - hemikalije koje se koriste u proizvodnji plastike za njezino omekšavanje. Oni čine da plastika bude elastična i ne puca, no iz ambalaže prelaze u hranu i vodu. 

Istraživanje koje je provedeno 2003. od strane američkog Centra za kontrolu bolesti i prevenciju viši nivo ftalata izmjerilo je kod žena jer one koriste više kozmetike - od dekorativne do preparativne, nego što je koriste muškarci. 

Ftalati se ponašaju kao hormoni, utječu na razvoj bebe - mogu izazvati abnormalnosti na muškom spolnom organu te povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, astme, tumora i brojnih drugih zdravstvenih problema.

Kod djece čije su mame u trudnoći bile izložene ftalatima uočene su motoričke poteškoće i problem s razvojem govora. 

Pošto se nalaze posvuda - u ambalaži, parfemima, proizvodima za ličnu higijenu, kozmetici, sredstvima za čišćenje, dječjim igračkama, nemoguće ih je u potpunosti izbjegavati, no može se smanjiti izloženost ftalatima. 

Evo kako:

  • Smanjite upotrebu plastike, posebno one s oznakom 3 i 7. Koristite staklene, keramičke ili metalne posude za čuvanje hrane. Izbjegavajte plastične čaše i boce.
  • Kupujte hranu koja nije zapakirana u plastici.
  • Ako morate koristiti plastiku, nemojte ju stavljati u mikrovalnu pećnicu i perite ju ručno, a ne u perilici. 
  • Koristite samo prirodne mirise jer se ftalati koriste u proizvodnji parfema.
  • Smanjite upotrebu proizvoda za osobnu higijenu - sapuna, šampona i gelova za tuširanje ili koristite organske
  • Sami napravite kozmetiku i sredstva za čišćenje - med, kokosovo ulje, soda bikarbona, limun i vinski ocat mogu se koristiti na bezbroj načina.
  • Često perite ruke vodom i sapunom.

Nakon što se beba rodi, nastavite s oprezom koristiti plastiku i sve gore nabrojano.

NEMA KOMENTARA