Trudnoća nakon 35. godine: PET prednosti "kasnog" majčinstva

Radiosarajevo.ba
Trudnoća nakon 35. godine: PET prednosti "kasnog" majčinstva
Foto: Shutterstock / Ilustracija

Na samom početku jako je bitno znati da, ako imate 35. godina i više, prije nego što se odlučite za "kasno majčinstvo" najbolje je da se konsultujete sa svojim ljekarom o porodičnim planovima, kako biste bili sigurni da ste donijeli najbolji izbor za svoje i zdravlje djeteta.

Dobra vest je da postoji sve više istraživanja koja otkrivaju iznenađujuće privilegije starijih mama, kako za mamu, tako i za bebu.

Portal YU mama izdvojio je pet najvećih dobrobiti.

1. Mozak će bolje funkcionisati

Dok to može biti i dobrobit smanjenja stresa i sticanja veće količine znanja kroz školovanje, studija pokazuje da rađanje djece kasnije u životu može pomoći u mentalnom osnaživanju tokom starenja.

Jedna studija je testirala 830 sredovječnih žena kako bi pokazala da li postoji veza između rađanja djeteta u kasnijim godinama i radu mozga. Ispostavilo se da one žene koje su posljednje dijete rodile nakon 35. godine imaju izoštrenije pamćenje i verbalnu memoriju. Pokazalo se i to da su one žene koje su prvo dijete rodile nakon 24. godine bolje u rješavanju problema od onih koje su se porodile pre 24-te.

2. Vaša djeca će manje nanositi povreda sebi

Naravno, činjenica je da ćete štititi svoje dijete što više možete, bez obzira na godine. Ipak, nekoliko studija istaklo je činjenicu da je rizik od nenamjernih povreda koje zahtijevaju medicinsku intervenciju u stvari u vezi s majčinim godinama.

3. Bit ćete emotivno spremnije

Nesumnjivo osjećaj majčinstva dolazi s godinama (prisjetite se samo koliko ste se promijenile od tinejdžerskog doba). Stručnjaci ističu da upravo taj osjećaj igra važnu ulogu u boljem roditeljstvu.

U martu 2017. godine holandski naučnici su posmatrali psihosocijalni razvoj dvije grupe djece od 7, 11 i 15 godina. Prvoj grupi su pripadala djeca čije su ih majke rodile s manje od 31 godine, a u drugoj djeca majki koje su imale više godina. Kada su proučavali psihosocijalni razvoj, bili su iznenađeni kada su otkrili da su starije majke mnogo manje grdile i fizički disciplinovale svoju djecu.

Povrh svega, djeca starijih majki su se bolje ponašala, bila su društvenija i emotivno zdravija u svojim predtinejdžerskim godinama. Drugim riječima, starije mame se mnogo opuštenije ponašaju kao roditelji, što se u svakom slučaju više isplati njihovim mališanima.

4. Veće su šanse da vaše dijete bude tehnološki genije i bolje obrazovano

Što duže čekate na djecu, to postoji veća šansa da vaše dijete kako raste mnogo bolje razumije tehnologiju.

Djeca starijih roditelja imaju dobrobiti od edukacijskog, tehnološkog i socijalnog napretka koji je nastao tokom godina kada je rađanje odlagano.

5. Bit ćete finansijski stabilniji

Veliki broj istraživanja podržava teoriju da je zdravlje blisko vezano sa finansijskom situacijom. Ako imate šansu da završite školovanje i uložite vrijeme u razvoj karijere, veće su šanse da ćete steći bolju platu od one majke koja je rodila dijete prije ostvarenja karijere.

Studije pokazuju da djeca starijih majki ostaju u edukacijskom sistemu duže, pokazuju bolje rezultate na standardizovanim testovima i češće se fakultetski obrazuju od drugara čije su majke mlađe, piše portal YU mama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije