Trudite se, vježbate, ali struk se ne nazire: Možda vam nedostaje vitamina D

Radiosarajevo.ba
Trudite se, vježbate, ali struk se ne nazire: Možda vam nedostaje vitamina D
Foto: Thinkstock / Programi vježbanja i prehrane, kao i industrija mode, nameću nam idealne proporcije kojima ne bismo trebali težiti
Pazite šta jedete i vježbate, al nikako da se riješite sala na stomaku? Prema najnovijoj studiji Univerziteta u Amsterdamu možda vam nedostaje vitamina D.

"Postoji čvrsta veza abdominalne masnoće i količine vitamina D u organizmu. Kod osoba sa širim strukom zabilježena je manji nivo vitamina D u tijelu", rekao je autor studije Rachida Rafiq uoči predstavljanja rezultata studije na okupljanju endokrinologa u Barceloni. 

Kod žena s manjkom vitamina D je uočeno i nakupljanje masnoće u jetri. Iako su otkrili povezanost, naučnici i dalje ne znaju kako to vitamin D utječe na širinu struka. 

Osobe s manjkom ovog vitamina imale su masnoća svugdje po tijelu, a najviše oko struka, tvrde naučnici. Vitamin D vrlo je važan za zdravlje organizma - čuva kost, kožu, srce i krvne žile, piše Forbes.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije