Trikovi koji će vam pomoći da se lako probudite

Radiosarajevo.ba
Trikovi koji će vam pomoći da se lako probudite
Arhiv / Ilustracija

Nekima se nije lako razbuditi. Zato vam donosimo savjete kako to učiniti.

Najlakši način da ujutru ustanete bez ikakve muke, jest da prilagodite svoj unutrašnji sat odnosno cirkadijalni ritam koji kontrolira funkcionisanje organizma novom tempu - objasnio je doktor Leon C. Lack s australskog Univerziteta Flinders u Adelaideu, a koji se bavi proučavanjem spavanja, prenosi portal 24 sata.

San je najbolje planirati i prije lijeganja. Uvijek pođite na spavanje u isto vrijeme i nemojte odgađati alarm kako bi se tijelo što prije naviknulo na novi ritam, piše The Huffington Post.

Motivacija je pola posla

Kao i kod svih stvari u životu i kod buđenja je bitna motivacija. Razmislite zašto se želite probuditi ranije, bilo da bi vježbali, doručkovali s porodicom ili napunili baterije prije napornog dana. Nakon što odlučite, napomenite to svojim ukućanima, kako bi vas podsjetili i bodrili u vašoj odluci, savjetuje doktorica Michelle Segar s američkog Univerziteta Michigan.

Pripremite sve večer prije

San možete produžiti tako da smanjite vrijeme koje trošite na jutarnje aktivnosti. Najbolje je sve što vam treba za novi radni dan pripremiti večer prije, ispeglati odjeću i ostaviti ključeve na vidljivom mjestu tako da ih ne trebate tražiti.

Na spavanje krenite uvijek u isto vrijeme

Problemi s nesanicom mogu uticati na vaš unutrašnji sat, pa tijelo ni ne zna koliko mu sati sna zapravo treba. Spavanje je najbolje tempirati tako da odspavate preporučenih osam sati. Trenirajte tako da svaki dan, uključujući i vikend, krenete na počinak u isto vrijeme, a tijelo bi se već nakon četiri tjedna trebalo prilagoditi novom ritmu, objasnio je doktor Lack.

Melatonin tablete

Dva do tri sata prije spavanja tijelo se opušta, tjelesna temperatura i puls padaju, a povećava se proizvodnja melatonina koji regulira cirkadijalni ritam organizma. Probleme s nesanicom mogu ublažiti i tablete s melatoninom, ali uz strogi nadzor ljekara, savjetuje doktor Lack.

Tablete se ne preporučuju ljudima koji imaju autoimune bolesti poput dijabetesa, onima koji piju lijekove za razrjeđivanje krvi, sedative i ženama koje koriste kontracepcijske pilule.

Sat vremena prije spavanja izbjegavajte teelviziju i laptop

Izloženost umjetnom svjetlu prije odlaska u krevet razbuđuje i smanjuje proizvodnju hormona sna, melatonina. Zato je najbolje izbjegavati gledanje televizije ili korištenja laptopa i do sat vremena prije spavanja kako bi se tijelo pripremilo za počinak.

Šetnja razbuđuje

Da bi tijelo lakše prihvatilo novi ritam buđenja, treba mu prirodna svjetlost. Naime, po danu nivo melatonina pada i lakše se razbudimo, pa tijelu izuzetno godi lagana jutarnja šetnja. Ona podiže raspoloženje i povećava kvalitet sna, dodao je doktor Lack.

Uzrok nesanice možda se krije u vježbanju

Kako biste riješili probleme s nesanicom, preporučuje se najprije sagledati svoje večeri. Uzorak ponašanja može otkriti zašto ne možete zaspati ili se budite usred noći. Vježbanje u kasnovečernje sate je najbolje izbjegavati zato što intenzivna fizička aktivnost povisuje tjelesnu temperaturu i razbuđuje.

Alergije mogu uticati na kvalitet sna

Alergije, depresija i apneja utječu na kvalitet sna. Problemi s disanjem koji uzrokuju alergije i gušenje u snu sprečavaju dotok zraka pa se stalno budimo, a anksioznost koja prati depresiju sprečava da se nakon osam sati sna probudimo odmorni. U takvim se situacijama preporučuje odlazak ljekaru koji će pomoći u određivanju terapije.

Odgađanje alarma još jednom, još jednom, još jednom...

Jedan od najčešćih problema koji vas sprečavaju da se dignete na vrijeme jest i odgađanje alarma. Najlakši način da to riješite jest da pomaknete budilicu ili mobitel na drugi kraj sobe tako da ih ne možete odmah ugasiti. Tako ćete se trebati dići i ugasiti alarm, a to će vas razbuditi.

Spavanje duže vikendom donosi umor

Odlazak na spavanje i buđenje u isto vrijeme vikendom kao i tokom radne sedmice ključ je uspjeha, tvrde stručnjaci. Držite li se toga neće vam biti problem probuditi se u ponedjeljak. Duže spavanja vikendom poremetit će unutrašnji sat, pa ćete biti još umorniji.

Pratite svoj san

Odlučite li promijeniti svoj dnevni ritam, pratite svoj san. Pišite dnevnik, tako da nakon šest do 12 sedmica možete odrediti odgovara li vam novi ritam ili neki od faktora i dalje remeti vaš san, objasnila je doktorica Segar, prenosi portal 24 sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije