Trik za savršeno mekani, pečeni krompir s najhrskavijom koricom

Radiosarajevo.ba
Trik za savršeno mekani, pečeni krompir s najhrskavijom koricom
PrtScr / Pečeni krompir

Pečeni krompir s hrskavom koricom san je brojnih gastronoma. Oni koji su pokušali ispeći ovakav krompir znaju da to nije i najlakši zadatak...

Chef John na YouTube kanalu Food Wishes otkrio je recept za svoje hrskave kompire s paprom i limunom koji obećavaju ostvarivanje svih snova.

1. Odaberite krompire koji imaju više škroba, najbolji su one sorte russet. Pitate nas kako prepoznati krompire koji imaju više škroba? Prilično je jednostavno. Kupujete i tražite tzv. "brašnaste krompire", a da budete sigurni da su ti - ti, pomiješajte 560 ml vode s 50 g soli pa u dobivenu tekućinu ubacite krompir. Ako potone, brašnast je, tj. lako će se raskuhati. 

Kad ste to utvrdili - dobro ih operite s korom, te ih prepolovite na dvije jednake polovice.

2. Dobro ih osušite papirnatim ručnikom pa ih nasolite, popaprite, a možete dodati i nešto kajenskog (ljutog) papra s obje strane.

3. Stavite ih u lim za pečenje koji ste prethodno obilno namazali s dobrim maslinovim uljem. Upotrijebite otprilike 50 ml ulja.

4. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stepeni oko 20 minuta. Izvadite ih pažljivo iz pećnice, okrenite na drugu stranu i prelijte sa "specijalnom tekućinom".

Tačnije, u 200 ml pilećeg temeljca stavite sok jednog iscijeđenog limuna i nešto svježe naribane limunove korice.

5. Dobro promiješajte tekućinu i prelijte preko krompira. Pazite samo da limunova korica ne završi na krompiru, već u tekućini oko njega. Možete sada dodati i nešto začinskog bilja po želji.

6. Vratite u pećnicu na 15 minuta, pa okrenite krumpire još jednom, te ih pustite da se peku sve dok ne “popiju” tekućinu.

Izvadite iz pećnice i poslužite samostalno ili uz pečenje. Prijatno!

Na YouTube kanalu Food Wishes chef John pokazuje korak po korak kako postići savršeno pečene krumpirom s pahuljastom sredinom i hrskavom koricom, piše Punkufer.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije