Tri stvari koje svaka žena treba uraditi nakon seksa

Radiosarajevo.ba
Tri stvari koje svaka žena treba uraditi nakon seksa
Pixabay / Ilustracija
Ovo su tri stvari koje bi svaka žena trebala raditi nakon seksa.

Prema Emmi Haak, ovo su tri stvari koje svaka žena mora uraditi nakon seksa:

1. Koristite kupatilo - ali samo ako stvarno morate 

Vjerovatno ste čuli da ukoliko odmah nakon sexa odete u WC, to će pomoći da izbjegnete infekcije urinarnog trakta zato što ispiraE. coli bakteriju koja se mogla uvući dublje u uretru tokom seksa. (Jedna od 5 žena se susretne sa ovom neugodnom infekcijom barem jedanput u životu, prema istraživanju National Kidney Foundationa, a za neke žene mogu postati problem koji se konstantno vraća)

Ali ovaj savjet je samo mit, kako kaže doktorica Lauren Streicher, profesorica na klicini za akušerstvo i giekologiju Nortwestern Univerziteta Feinberg škole medicine i autorica knjige "Sex Rx: Hormoni, zdravlje i vaš najbolji seks ikad", koja je primjetila da niti jedna velika studija nije potvrdila da ovo ima zaštitne benefite. Dakle, ako ne morate piškiti odmah nakon odnosa, nemojte trčati u toalet - sačekajte kada stvarno budete imali potrebu, bilo da je to 20 minuta ili sat kasnije, neće povećati rizik od urinarnih infekcija, kaže Streicher. Umjesto toga, ostanite u krevetu i pročitajte sljedeći savjet.

2. Rekapitulirajte šta se upravo dogodilo, u svojoj glavi - pa onda i naglas

Pritisnite vaše mentalno dugme za premotavanje i pogledajte događaje u glavi, od pogetka do kraja. Ukoliko je seks bio dobar, razmislite o tome šta ga je ustvari učinilo tako dobrim. Zatim, recite vašem partneru koji dodiri i pokreti su vam se najviše svidjeli dok su još uvijek svježi u vašoj glavi. "Sada je pravo vrijeme da pričate o tome, s obzirom da će biti neugodno spomenuti to kasnije iz čista mira", kaže Kristen Carpenter, doktorica i docentica psihijatrije, psihologije i akušerstva i ginekologije, i direktorica bihevioralnog zdravlja žena na Klinici ženskog intimnog zdravlja Wexner medicinskog centra pri univerzitetu u Ohiou. (Ako nije od vas ili najbolje izvedbe vašeg partnera, ipak je najbolje prisjetiti se šta je pošlo krivo za saljedeći put, ona savjetuje) I još jedna stvar koja može poboljšati vašu vezu (u samo 90 dana, kako kaže jedna studija) je da održite intimnost nakon odnosa.

Studija arhiva seksualnog ponašanja izvještava da pokazivanje interesovanja jedno za drugo nakon seksa, (od maženja i dodirivanja do romantičnih razgovora), je direktno povezano sa poboljšanjem zadovoljstva u seksualnom odnosu. Istraživači su otkrili da kada su parovi počeli sa ovom praksom nakon sexa tokom istraživanja, to je rezultiralno vezom na višem nivou sa više seksualnog zadovoljstva tri mjeseca kasnije.

3. Pravite zabilješke nelagode koja je nornalna i nelagode koja to nije

Nekada se bol događa tokom seksa. Dva najčešća oblika nelagode koja možete primjetiti povremeno, kako Streicher kaže, su bol uzrokovana suhoćom dole i duboljom senzacijom koja može biti uzrokovana problemima zatvorenosti, grčenja mišića ili udarom partnera u jedan od vaših ovarija (što je češći slučaj kada ovulirate, jer su vaši jajnici privremeno uvećani).

Međutim, nelagoda svaki put ili većinom kada imate odnos nije normalna, posebno ukoliko osjećaj traje nekoliko sati i nije proporcionalan sa žestinom seksa. Ukoliko se to događa, porazgovarajte ljekarom, jer to može biti naznaka ozbiljnijih problema kao što su ciste na jajnicima, fibroidi, endometrioza ... piše Runhealthylifestyle.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije