Tri sobne biljke koje uspijevaju i onima kojima sve druge venu

Radiosarajevo.ba
Tri sobne biljke koje uspijevaju i onima kojima sve druge venu
Foto: Pixabay / Ilustracija

Čak i ako nemate pojma o uzgoju bilja niti volje da brinete o njima bez teškoća ćete uzgojiti sretni bambus, aloe veru ili sanseveriju, čak i u lošim uvjetima s premalo sunčeve svjetlosti.

Sretni bambus za antitalente

Sretni bambus (Dracaena sanderiana) gotovo je neuništiva biljka. Savršena je za one koji ne znaju previše o biljkama niti imaju previše volje brinuti o njima, ali žele malo ozeleniti životni prostor. Prema feng-shuiju, drevnoj kineskoj vještini uređenja prostora, ova biljka donosi sreću i pozitivno utječe na atmosferu u domu, a navodno je najučinkovitiji kad vam ga neko daruje.

Dvije stabljike simboliziraju ljubav, tri sreću, pet zdravlje, osam bogatstvo, devet sreću na svim poljima, a deset ispunjenje i savršenstvo. Ovoj biljci dovoljno je malo svjetla, a uspijeva i u tamnim prostorima. Ako joj listovi požute, to znači da je izložena prevelikom svjetlu ili ima previše minerala u vodi. Stoga je treba zalijevati odstajalom ili filtriranom vodom, a ako ga držite u vazi, preporučljivo je mijenjati vodu barem jednom sedmično.

Aloe vera za zaboravne

Ako zaboravljate redovno zalijevati biljke, a niste ljubitelj bodljikavih kaktusa, odlučite se za Aloe veru (Aloe vera Barbadensis Miller). Ova biljka ima ljekovita svojstva, a gel iz njezinih listova koristi se za njegu kože koji je osobito učinkovit kod opekotina.

Obično naraste od 80 do 100 centimetara u visinu. Zahtijeva dobro osvijetljeno mjesto i umjereno zalijevanje. Može mjesecima izdržati bez vode, no brzo će istrunuti ako pretjerate sa zalijevanjem. Pripazite da u podlošku nema vode i nikada je ne zalijevajte po listovima jer se tako voda zadržava u šupljinama i izaziva truljenje.

Sanseverija za početnike

Sanseverija ili Svekrvin jezik ne zahtijeva previše truda. Voli što više svjetlosti, ali jednako dobro uspijeva i s manje ako to uvjeti zahtijevaju. Posebna je zbog svojih mesnatih, uspravnih, dugačkih listova koji narastu do 80 centimetara u visinu. Ni ovoj biljci nije potrebno previše zalijevanja, pa tijekom rasta gornji sloj zemlje (2,5 cm) ostavite da se osuši prije sljedećeg zalijevanja. Tijekom zime dodajte joj tek toliko vode da izbjegnete sušenje zemlje, što ovisi i o toplini prostorije u kojoj je držite, inače će njezina pretjerana uporaba na kraju dovesti do propadanja korijena. Ljeti ju je preporučljivo zalijevati redovno i obilnije, pišu 24sata.hr.

Kako zimi njegovati sobno cvijeće

Idealna temperatura za držanje cvijeća je između 15 i 20 stepeni Celzijusa. Preko zime biljkama nije potrebna prihrana, osim za one koje očekuje cvjetanje, kao što su ciklame, azaleje, kaktusi... Da bi biljka mogla da raste lijepo, odstranjujte suhe listove i uvele izdanke redovno. Ne smijete naglo mijenjati temperaturu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije