Tri načina da smanjite unos šećera

Radiosarajevo.ba
Tri načina da smanjite unos šećera
Pixabay / Ilustracija
U današnjoj ishrani gotovo je nemoguće izbjeći šećer, odnosno razne zaslađivače, koji poput nevidljivog neprijatelja vrebaju u skoro svakom obroku.

Stručnjaci nam zato nudetri važna savjeta kako da “ubijete” želju za slatkim i smanjite unos šećera u organizam.

1. Čitajte deklaracije i mudro birajte proizvode 

Jedno je sigurno – nemojte misliti da su slatkiši krivi za sve. Vjerovali ili ne, čak pola šećera koji pojedemo u ishrani dolazi nam iz takozvanih slanih izvora, odnosno iz hljeba i raznih peciva, umaka za tjesteninu ili pak preliva za salatu i raznih krekera. 

Upravo nam ti prehrambeni proizvodi izazivaju zavisnost o šećeru, a što ga više jedemo, tijelo ga sve više traži. Znamo da višak šećera u organizmu može izazvati ozbiljna oboljenja poput dijabetesa i bolesti srca i krvnih sudova. 

Zato, mudro birajte hranu, pažljivo čitajte i upoređujte deklaracije i izaberite proizvode sa smanjenim udjelom šećera. A možete i potpuno promijeniti način ishrane - umjesto kečapa koristite ljuti sos, a gotove prelive za salatu zamijenite uljem i sirćetom. Zapamtite, što se manje “bombardirate” šećerom manju ćete potrebu imati za istim. 

2. Razbijte zašećereni krug 

Ako ste za doručak pojeli zaslađene žitarice smatrajući to jako zdravim doručkom, u zabludi ste. Naime, nutricionisti tvrde da slatki doručak podstiče brzi rast šećera u krvi stvarajući pravu energetsku eksploziju dok već koji sat kasnije šećer naglo opada pa imamo neodoljivu potrebu za slatkim. Razbijte taj zatvoreni zašećereni krug i doručkujte nešto konkretno što sadrži preporučenu kombinaciju proteina i vlakana. 

3. Kad pomislite na kolače, vi prošetajte 

Ukoliko nikako ne možete da prestanete misliti na slatkiše, jednostavno izađite i prošetajte na desetak minuta ili pronađite nekakvu zanimaciju. Stručnjaci kažu da su takve želje prolazne i da će nam kratka promjena okoline ili neki novi sadržaj skrenuti misli i pomoći nam da zaboravimo da smo maloprije htjeli pojesti sve kolačiće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije