Tri jednostavna recepta kojima se možete rashladiti i osvježiti ovoga ljeta

Radiosarajevo.ba
Tri jednostavna recepta kojima se možete rashladiti i osvježiti ovoga ljeta
Foto: Pixabay / Ilustracija

Topli ljetnji dani od nas zahtjevaju da pored sebe stalno imamo nešto čime bismo se rashladili. I što više osvježava, to je bolje...

Predstavljamo vam tri jednostavna recepta kojima se možete rashladiti i osvježiti ovoga ljeta:

1. Napitak od jogurta i vode

Duet vode i jogurta poznat je pod imenom „lasi“ i predstavlja tradicionalno indijsko piće. Zahvaljujući probiotičkim bakterijama „voli ga“ probava, a kada dodate nekoliko sočnih komadića voća bit će jedan od najpoželjnijih napitaka koji će rashladiti vaš organizam željan osvježenja.

Sastojci i priprema:

2dl jogurta
2dl vode
1 kašika meda ili javorovog sirupa
1/2 šoljice nasjeckanog manga
1/2 šoljice borovnica ili ribizla
1/2 šoljice malina
Sve sastojke ubacite u blender i mutite dok smjesa ne postane kremasta. Nakon pripreme, napitak stavite u frižider da se ohladi.

2. Napitak sa kefirom i krastavcem

Jedna od namirnica koja najviše može da nas rashladi i osvježi ljeti definitivno je krastavac. Krastavac obiluje vodom, a u kombinaciji sa kefirom njegovo „rashladno“ dejstvo je još bolje.

Sastojci i priprema:

3dl hladne vode
2dl kefira
1 manji svježi krastavac
nekoliko listića svježe nane
Krastavac operite i isjeckajte na manje komade. Stavite ga u blender, pa dodajte vodu, kefir i mentu. Sve dobro izblendajte.

3. Napitak od đumbira

Ukoliko ste mislili da pikantna ljutkasta aroma đumbira nije poželjna na visokim temperaturama, prevarili ste se, njegovo dejstvo tokom vrućih dana i te kako je blagotvorno. Đumbir, naime, pomaže u reguliranju temperature tijela.

Sastojci i priprema:

1ml mineralne vode
sveži sok limete
30 grama đumbira
1/3 šoljice nasjeckane mente
1 kašičica meda
Sve sastojke stavite u blender i izmiješajte. Ako vam komadići povrća smetaju, napitak procijedite. Stavite ga u frižider da se ohladi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije