Nutricionističke greške: Naučnica navodi da je kokosovo ulje otrov

Radiosarajevo.ba
Nutricionističke greške: Naučnica navodi da je kokosovo ulje otrov
Foto: Pixabay / Kokos/Ilustracija

Profesorica s Harvarda dr. Karin Michels, voditeljica Centra za istraživanje tumora na Univerzitetu Freiburg, objavila je video “Kokosovo ulje i ostale nutricionističke pogreške” u kojem obrazlaže zašto je kokosovo ulje jedna od najgorih namirnica koje možemo unijeti u organizam.

To je iznenadilo sve koji paze kako se hrane i što unose u organizam, jer su oni kokosovo ulje prigrlili kao hit-namirnicu u svojoj prehrani baš zbog činjenice što su mu se pripisivale mnoge zdravstvene prednosti.

Naprimjer, zbog laurinske kiseline u svojem sastavu uspređivali su ga s majčinim mlijekom koje je jedini drugi izvor te kiseline. Tako se govorilo da kokosovo ulje snaži imunološki sistem. lako se probavlja pa nije opterećenje za probavni sustav; govorilo se i to kako je to najidealnija masnoća na kojoj možemo pržiti meso, jer termičkom obradom ne ispušta kancerogene tvari, piše Ordinacija.hr.

No naučnica Karin Michels kokosovo je ulje nazvala otrovom za organizam, tvrdeći kako nema niti jednog naučnog  istraživanja koje ide u prilog njegovim navodnim zdravstvenim odabirima. Ona se, osim na kokosovo ulje, obrušila i na ostale nezasićene masnoće poput mesnih prerađevina, tvrdih sireva, ali i ghee maslaca, još jedne popularne namirnice među onima koji se trude zdravo živjeti. 

Više o kokosovom ulju i ostalim prehrambenim trendovima kojima (ne)treba vjerovati, pročitajte na Ordinacija.hr.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije