Tradicionalno se koristi stoljećima: Čudotvorna svojstva bosiljka

Radiosarajevo.ba
Tradicionalno se koristi stoljećima: Čudotvorna svojstva bosiljka
Foto: Pixabay / Ilustracija

Iako ga najviše koristimo kao začin jelima, bosiljak je odličan u čaju i može pomoći kod glavobolje, nadutosti, stresa ali i u slučaju bolnog kašlja i prehlade.

Tradicionalno se u raznim kulturama koristi već stotinama godina, a primjena u kuhanju mu jako široka - dodaje se tjesteninama, umacima, ribljim i mesnim jelima kojima daje jedinstven okus.

Za probavne probleme

Italijani imaju recept za zdrava crijeva, a nema veze s pastom već s bosiljkom. Ova biljka ima umirujući učinak na probavni sistem pa ako trebate smiriti probavu u čašu vode dodajte malo bosiljka. Umirit će crijeva i ukloniti osjećaj nadutosti.

Kod kašlja i prehlade

Idealan je kod prehlade jer smiruje i suši nadraženo grlo, a može se napraviti i čaj od osušenih listova bosiljka.

Kod glavobolje

Ako patite od glavobolje ili migrene dodajte dvije čajne kašikice suhog bosiljka u dvije šoljice vode. Prokuhajte. Kad voda provri maknite s vatre, glavu prekrijte mokrim ručnikom i 'parite' se nad pripravkom barem 10 minuta.

Za ubode i ugrize

Sok koji izlaži iz lišća bosiljka može pomoći da ranice od ugriza ili uboda brže zarastu, ali i da se smanji bol nakon uboda insekata. Operite lišće i zgnječite pod prstima, pa tekućinom odmah premažite ranu.

Za sniženje krvnog pritiska

Kad ga se uzima redovito, bosiljak može smanjiti krvni pritisak, a može se uzimati njegov sok ili čaj.

Stres i anksioznost

Dodajte dvije do tri šoljice čaja od lišća bosiljka u kupku. Njegov miris pomoći će vam da se opustite, piše portal Steth News.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije