Top lista pića koja nisu najbolji prijatelji naše kože

Radiosarajevo.ba
Top lista pića koja nisu najbolji prijatelji naše kože
Foto: Profimedia / Ilustracija

Poznato je da prekomjerna konzumacija alkohola štetno djeluje na organizam. Otkrivamo kakve negativne efekte ima na vaše lice i kožu. 

Kako je sezona zabava u punom jeku, nije na odmet podsjetiti se da alkoholna pića, pored toga što nam pomažu da se opustimo i uživamo u dobrom provodu, ipak nepovoljno utiču na naš ten. 

Prema istraživanjima Institutа iz Stockholma, u kome se razvijaju najnovija tehnološka rješenja u beauty industriji, glavni krivac za neželjene tragove na koži lica poslije “veselog” provoda je tekila, a za njom slijede votka, pivo i vino.

Analizirajući učinak koji alkohol ostavlja na koži, istraživači su otkrili da postoji nešto što možemo nazvati “mamurluk kože” - vjerovatno smo i sami primijetili neke neprijatne tragove na licu poslije par čašica, ali ovakvog fenomena do sada nismo bili svjesni.

Ovo je top lista pića koja nisu najbolji prijatelji naše kože: tekila, votka, pivo, bijelo vino i crno vino. Na čelu liste je i “kralj” novogodišnje noći – šampanjac.

Alkohol generalno ne utiče dobro na kožu, jer dovodi do dehidratacije i čini pore vidljivijim, a doprinosi i preranom starenju kože. Neki od naših omiljenih “pratilaca” na zabavama skrivaju i više štetnih efekata za našu kožu nego što smo pomišljali.

Na primjer, ako ste ljubitelj piva, imajte na umu da ovo piće čini lice natečenim, dok crno vino izaziva iritacije na koži, a bijelo vino uzrokuje crvenilo. Tekila i votka su najveći krivci za mogućnost pojave akni, prenose Nezavisne novine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije