Tema o kojoj bruji internet: Plastične operacije himena

Radiosarajevo.ba
Tema o kojoj bruji internet: Plastične operacije himena
/ Ilustracija
Tekst o tuzlanskom doktoru koji obavlja zahvate "himenoplastike" , odnosno vraćanja nevinosti, u toku dana prenijeli su mnogi mediji.

Iako himenoplastika nije ništa novo, i obavlja se privatnim ordinacijama u cijeloj regiji, tekst o ovoj praksi u BiH je posebno zanimljiv jer govori o višestrukim slučajevima.

Himenoplastika je operativni zahvat kojem je jedina funkcija da žena nad kojom je obavljen može ubijediti svoga izabranika da joj je on prvi seksualni partner.

Djevojke „vraćanjem“ nevinosti pokušavaju da  izbrišu svoju seksualnu prošlostm a  njihovi partneri ne znaju da su u vezu ili brak ušle sa „vještačkom“ nevinošću.

Navodi se da operativni zahvat traje od 20 do 45 minuta, a  cijena se kreće oko 1.400 KM.

Među pacijenticama su najčešće one od 18 do 25 godina starosti, ali se dešavalo da himenoplastika bude urađena i djevojčici od 15, te ženi koji ima 35 godina.

"Razlozi su uglavnom emocionalne prirode. Glavni motiv je želja da se u novoj emocionalno potpunoj vezi ostvari potpunost i da se prevaziđe raniji osjećaj krivice. Tu je uvijek prisutan veliki emocionalni naboj. Slijede slučajevi kad se radi o pripremama za stupanje u tradicionalni brak. Takođe, imali smo i nekoliko intervencija koje su uslijedile nakon slučajeva neprijavljenog silovanja", izjavio je doktor Zlatko Berberović

On se prisjeća pojedinačnih slučajeva da je jedna osoba nekoliko puta dolazila na operaciju: 

"Više je osoba kojima smo po nekoliko puta radili himenoplastiku, ali to je mali broj u odnosu na sve ostale. U tom slučaju žene imaju popust, kao i svi drugi pacijenti koji kod nas rade više intervencija. Kad je u pitanju poznati slogan „treći put gratis“, on je nastao tako što sam jednoj svojoj klijentkinji, kada se pojavila treći put, rekao: „Pa šta je sad opet?“ Ona je na to odgovorila: “Uradite mi još samo sad i nećete me više nikad vidjeti. Udajem se u jednu bliskoistočnu zemlju“. A ja joj onda kažem: „E, kad je tako, onda nek ti je sretno! Od mene je onda gratis", prosjetio se dr Berberović u tekstu koji je objavio EuroBlic. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije