Tamna ili "obična" čokolada - koju biste trebali jesti i zašto?

Radiosarajevo.ba
Tamna ili "obična" čokolada - koju biste trebali jesti i zašto?
Pixabay / Ilustracija
Istraživači sa Univerziteta Sjeverna Arizona (NAU) su ispitivali utjecaj konzumiranja čokolade na karakteristike mozga koje se odnose na održavanje pažnje koristiteći po prvi put elektroencefalografiju (EEG).

Rezultati istraživanja pokazuju da tamna čokolada pomaže u održavanju pažnje, ali čini ljude i mnogo opreznijim, piše TRT, prenose Dobre kalorije.

“Čokolada je uistinu stimulans koji aktivira mozak na jedan poseban način,” kazao je Larry Stevens, profesor psihologije na NAU i autor studije, objavljene u časopisu NeuroRegulation.

“Može pojačati karakteristike mozga povezane sa pažnjom, ali značajno utječe i na vrijednost krvnog pritiska.”

Za čokoladu se već odavno zna da je materija koja širi krvne sudove i time smanjuje krvni pritisak, pa i dugoročno. Međutim, čokolada sadrži i neke druge, moćne stimulanse, koje su Stevens i njegova ekipa željeli istražiti. Preciznije, željeli su provjeriti da li su aktivni odmah nakon konzumiranja čokolade.

U studiji je učestvovalo 120 ispitanika starosne dobi između 18 i 25 godina. Posmatrani su efekti na krvni pritisak i EEG snimak nakon konzumiranja čokolade sa 60 posto kakaoa, uz pet kontrolnih uzoraka, za slijepo testiranje.

Ispostavilo se da su učesnici koji su konzumirali čokoladu sa više kakaoa bili na većem stepenu psihološke spremnosti (oprezniji) i da su njihovi mozgovi zadržavali pažnju na duži period. Osjetile su se razlike i u vrijednostima njihovog krvnog pritiska, također.

Većina nas se u poslijepodnevnim satima osjeća pomalo omamljeno i ne možemo baš održati pažnju, naročito studenti. Mogli bismo zato uzeti čokoladu sa veći procentom kakaoa, što bi povećalo našu pažnju,” kaže Stevens.

Međutim, “obična” čokolada, sa velikim količinama šećera i mlijeka nije korisna u ovom slučaju, tvrdi Larry Stevens. Ono što čokoladu čini efektivnom očigledno je veliki procenat kakaoa.

Stevens i njegov stručni tim su testirali novu čokoladu, čiji okus je pojačan L-teaninom, aminokiselinom izdvojenom iz zelenog čaja, koja inače djeluje kao relaksans. Rezultati su iznenađujući, obzirom da je do pada krvnog pritiska došlo odmah nakon konzumiranja čokolade.

“Zaista je vrijedno pažnje. Uviđamo potencijal za čokoladom koja je zdrava za srce, sadrži velike količine kakaoa, sa L-teaninom koji je takođe dobar za srce, smanjuje krvni pritisak i pomaže vam da se koncentrišete,” zaključio je Stevens.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije