Sve što trebate znati o antibioticima: Kad su SPAS, a kad OPASNOST

Radiosarajevo.ba
Sve što trebate znati o antibioticima: Kad su SPAS, a kad OPASNOST
Foto: Pexels / Ilustracija

Antibiotici spašavaju živote, uklanjajući infekcije koje mogu biti teške ili nemoguće liječiti na bilo koji drugi način. Ali antibiotici nisu bezopasni. U stvari, ako se pogrešno koriste, mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

Piše: Prof. dr. Larisa Redžepagić-Gavran, spec. obiteljske medicine 

Antibiotici su se 40-ih godina prošlog vijeka smatrali čudotvornim lijekovima, ali postoji nekoliko nesporazuma o tome šta rade i kako rade. 

Primjerice, mnogi vjeruju da preventivnim uzimanjem antibiotika možemo spriječiti da obolimo od gripe i prehlade. 

Istina je sasvim drugačija - antibioticima nema mjesta niti u prevenciji niti u liječenju gripe pogotovo ukoliko nema komplikacija. Gripa je uzrokovana virusom, a na njih antibiotici ne djeluju.

Trenutak kad antibiotici ulaze u priču o gripi jest pojava sekundarne bakterijske infekcije kao komplikacije gripe, a samo onda kad to liječnik procijeni i ordinira. Općenito, nepotrebno uzimanje antibiotika, odnosno uzimanje bez prave medicinske indikacije, može dovesti do stvaranja rezistencije na antibiotike i pojave tzv. superbakterija, kod kojih su mogućnosti liječenja bitno ograničene. Dakle, ne uzimajte antibiotike na svoju ruku, ni za gripu ni za bilo koju drugu infekciju!

Upotrebom antibiotika kada vam oni nisu potrebni povećava se rizik od uklanjanja prirodne flore u tijelu i čini ga sklonim infekcijama patogenim bakterijama. Štoviše, zajamčeno je da će neke bakterije (uključujući one koje uzrokuju bolest) preživjeti tokom liječenja antibioticima. Te će bakterije biti otporne na antibiotike, što će dugoročno uzrokovati više problema. Trenutnim tempom nepromišljenog korištenja kako od strane samih pacijenata ali i neodgovornim propisivanjem ovih lijekova od strane liječnika, svi antibiotici uskoro će postati neučinkoviti. Centri za kontrolu bolesti i prevenciju (Centers for Disease Control and Prevention -CDC) upozoravaju da će nastanak i širenje bakterija otpornih na antibiotike dovesti do štete za pojedince i društva širom svijeta zbog produžetka trajanja bolesti, povećanja troškova liječenja i većeg rizika od smrti.

Treba zapamtiti i medicinsku istinu da antibiotik nije antipiretik – dakle NE služi umjesto lijeka koji obara povišenu temperaturu! Ako koristite antibiotike iz pogrešnih razloga: većina prehlada i gripa uzrokovana je virusima protiv kojih antibiotici NISU djelotvorni. U ovim slučajevima nećete poboljšati svoje stanje uzimajući antibiotike: antibiotici neće sniziti temperaturu ili ukloniti simptome poput kihanja ili curenja nosa.


Savjet više: Ako koristite antibiotike pogrešno: ako skratite trajanje liječenja, smanjite doze, ne udovoljavate ispravnoj učestalosti (uzimate lijek jednom na dan umjesto 2 ili 3 puta na dan), u tijelu nećete akumulirati dovoljnu količinu lijeka, te će stoga bakterije preživjeti i mogu postati rezistentne na uobičajene antibiotike.

Mnoge zanima i da li smiju piti alkohol dok piju antibiotike: 

Alkohol sam po sebi ne umanjuje efikasnost antibiotika. Ipak, sama bolest kao što je gripa ili prehada neće dobro reagovati na bilo koje alkoholno piće. Jednostavno, simptomi mogu da se pogoršaju, jer alkohol loše utiče na imunitet, odnosno na odbranu od infekcije. Takođe, alkohol nas sprečava da kvalitetno spavamo, organizam može da dehidrira, što su sve važni faktori za potpuni oporavak. Osim toga, svaki antibiotik ima neželjena dejstva, a alkohol može da ih pogorša.

Najčešće nuspojave antibiotika uključuju mučninu, vrtoglavicu, osećaj slabosti i proliv, a sve su to dejstva i (preterane) konzumacije alkohola. I na kraju ipak postoje antibiotci poput metronidazola, koji se nikako ne bi smio miješati sa alkoholom. Zato, ako vam vaš obiteljski ljiječnik ili apotekar kažu “ne pijte alkohol”, shvatite to ozbiljno.

Također, mnogi se pitaju da li treba zaštititi crijevnu floru, pa uz antibiotik uzimati jogurt?

Jogurt sadrži svježe, aktivne mikroorganizme koji oporavljaju crijevnu floru, ali ih ne sadrži dovoljno. Stoga ćemo vam mi vaši liječnici obiteljske medicine, ako je to potrebno, preporučiti i druga sredstva koja potiču obnovu mikroorganizama u crijevima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije