Svaki se računa: Uz brojač koraka stiže i brojač zalogaja

Radiosarajevo.ba
Svaki se računa: Uz brojač koraka stiže i brojač zalogaja
Foto: Pexels / Ilustracija
Svi oni koji muku muče s kilogramima vjerojatno su isprobali sve moguće dijete i metode mršavljenja.

Naučnici sa Univerziteta South Carolina imaju novu tehniku za koju tvrde da djeluje, a ta je brojanje zalogaja. Oni su izračunali koliko je zalogaja idealno pojesti na dan. Drugim riječima, koliko smijemo pojesti, a da i dalje mršavimo.

Osim toga napravili su i brojač zalogaja koji izgleda kao ručni sat i stoji 119.99 dolara. Radi tako da prije, no što počnete jesti pritisnete gumb koji će brojati svaki vaš zalogaj, prateći pomicanje čeljusti.

Iako ne broji kalorije, uz pomoć informacija poput godina, spola, visine i težine određuje broj kalorija koji smijete unijeti, a time i zalogaja. Kada pojedete zalogaj više, oglasit će se alarm.

"Naš brojač kalorija potaknut će osobe koje ga koriste da u pravom trenutku maknu tanjur do sebe", objašnjava znanstvenik Adam Hoover. Unaprijeđena verzija brojača zalogaja ima i brojač koraka.

"Cilj je potaknuti ljude da da se više kreću i da manje jedu", dodaje profesor psihologije Eric Muth koji je s Hooverom radio na projektu, prenosi RTL.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije