Svaka sekunda je bitna: Evo kako da riješite problem preuranjene ejakulacije

Radiosarajevo.ba
Svaka sekunda je bitna: Evo kako da riješite problem preuranjene ejakulacije
Foto: Pixabay / Ilustracija
Procjenjuje se da više od 30 posto muškaraca pati od preuranjene ejakulacije, seksualnog odnosa koji traje manje od minute, a ponekad završi i u trenutku same penetracije.

Muškarac se zbog toga može osjećati frustrirano i nesigurno, a svaki idući seksualni odnos može mu stvarati tjeskobu. Sve veći strah od prerane ejakulacije i činjenice da neće moći zadovoljiti partnericu, siguran je put da do nje ponovno i dođe.

No, liječnici i seksualni terapeuti imaju dobre vijesti za sve one koji pate od preuranjene ejakulacije. Prije svega, vjeruje se da je ovdje riječ o problemu koji ima psihološki uzrok i moguće ga je riješiti, piše RTL.

Kako dobiti na vremenu?

Preuranjena ejakulacija je tipična za mladiće koji još nisu ovladali svojim tijelom, no nerijetko pogađa i starije muškarce, posebno ako su dugo apstinirali ili ako su pod stresom. Neki misle da im je to prirodno stanje, no u krivu su. Postoji nekoliko metoda koje mogu pomoći muškarcu da ovlada erekcijom. Bitnu ulogu igra i partnerica.

1. Upoznajte "neprijatelja"

Za početak, najvažnije je prepoznati trenutak u kojem nema povratka. Za vrijeme seksualnog odnosa ili masturbacije muškarac dolazi do trenutka kada više ne može zaustaviti ejakulaciju čak i ako stane s podražajima. Trebalo bi osvijestiti trenutak prije toga, onaj u kojem se ejakulacija još uvijek može odgoditi ako se stane sa stimulacijom.

Najlakši način da se to nauči je upoznati kako funkcionira tijelo, odnosno pomoću masturbacije prepoznati kritičnu tačku i preduhitiriti ejakulaciju. 

2. Razgovar, predigra, razgovor, seks, razgovor

Pretpostavka za seksualni odnos je bliskost dvoje ljudi. Ako partner može razgovarati s vama i osjeća se opušteno, manja je vjerovatnoća da će doći do preuranjene ejakulacije. Pomozite mu da se opusti i oslobodi od straha.

3. Kegelove vježbe

Riječ je o vježbama koje se preporučuju ženama, posebno nakon poroda kako bi učvsrtile mišiće i organe dna zdjelice i spriječile pojavu inkontinencije. S obzirom da ste ovdje na poznatom terenu, moći ćete pokazati iste vježbe svome partneru. Mnogi muškarci kažu da su im one pomogle da u potpunosti riješe problem preuranjene ejakulacije, piše RTL.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije